Κινέζικος Πύραυλος: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα συντρίμμια του

Ο κινεζικός πύραυλος που βρισκόταν σε ανεξέλεγκτη κάθοδο προς την ατμόσφαιρα της Γης έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα εξαρτήματα βάρους 23 τόνων μέρους του πυραύλου, εισήλθαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Ό,τι απέμεινε από την καύση τους, χάθηκε στην άβυσσο της θάλασσας.

Ο πύραυλος Long March 5B βάρους 23 τόνων που μετέφερε την εργαστηριακή μονάδα Wentian, απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν στις 2:22 μ.μ. τοπική ώρα, την Κυριακή 24 Ιουλίου, και η μονάδα προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.

Ο Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανέφερε, μεταφέροντας πρώτα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1  πως δεν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης στην Ευρώπη “πριν λίγη ώρα ενημερωθήκαμε επίσημα πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας και την Ευρώπη καθώς κατά 85% τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό”.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 “αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την προώθηση των διαστημόπλοιων εκτός γης και συνήθως έχουν συστήματα για ελεγχόμενη επανείσοδο των συντριμμιών στη Γη, σύστημα που δεν έχει ο συγκεκριμένος πύραυλος”.

“Το μέγεθος του πυραύλου είναι 17- 22 τόνοι” όμως όπως τόνισε δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ελλάδα.

Η ανεξέλεγκτη κάθοδος σηματοδότησε την τρίτη φορά που η Κίνα κατηγορείται ότι δεν χειρίζεται σωστά τα διαστημικά της σκουπίδια διότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη. Στο δεύτερο περιστατικό, τον Μάιο του 2021, τα συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό. Την πρώτη όμως φορά, τον Μάιο του 2020, μεταλλικά θραύσματα έπεσαν σε χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου αναφέρθηκαν μάλιστα υλικές ζημιές.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα. Ο πύραυλος δεν διέθετε το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης.

Δεδομένου ότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένες περιοχές ήταν μικρή, και σύμφωνα με την Aerospace Corporation η πιθανότητα τραυματισμών κυμαίνεται από 1 στις 230 έως 1 στις 1.000.

Σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, το αποδεκτό επίπεδο κινδύνου για ανεξέλεγκτη επανείσοδο αντικειμένων είναι πολύ μικρότερο, 1 στις 10.000.

Παρά τον χαμηλό κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές, η απόφαση της Κίνας να χρησιμοποιήσει πυραύλους χωρίς δυνατότητα ελεγχόμενης επανεισόδου προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα απέτυχε να συμμορφωθεί με τα υπεύθυνα στάνταρτ σχετικά με τα διαστημικά σκουπίδια της» είχε γράψει ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον μετά το αντίστοιχο περιστατικό του 2021.

Σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί το μεξικανικό θέρετρο του Καμπ Σαν Λούκας και οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το πιθανότερο σημείο που έδιναν οι ειδικοί για τη συντριβή του πυραύλου, ήταν ο Βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός.

Πηγές: cnn.gr, eleftherostypos.gr

Recommended For You