Κουτσούμπας για Ζελένσκι: Το ΚΚΕ αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τη μαριονέτα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας ακουμπάει και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που είναι μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας, τονίζει ο γραμματέας του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, χαρακτήρισε την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας «σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Γιατί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, που βάζει νέα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και στη συνδικαλιστική δράση, γιατί γίνεται σε συνθήκες που όντως το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση».

Δεν υπάρχουν σωτήρες

«Αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, κόντρα στις δυνάμεις του συμβιβασμού, του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις και στη μεγαλοεργοδοσία, φέρνοντας τις εργατικές διεκδικήσεις στα μέτρα του κεφαλαίου. Τελικά, να μη δεχτεί ο λαός να θυσιάζονται οι ανάγκες του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο» αναφέρει.

Ερωτηθείς αν μετά την απεργία «βλέπει την κυβέρνηση να υποχωρεί σε κάτι» απάντησε ότι «το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να μην υποχωρούν στις λογικές «δε ζητάμε πολλά, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες» και η «οικονομία δεν αντέχει», λογικές που προβάλει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα και οι δυνάμεις τους στο κίνημα. Τότε ναι, μπορεί μια κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ένα ζήτημα.

«Το θέμα είναι ο λαός να μην περιμένει κάποιους δήθεν «νέους σωτήρες», οι οποίοι δεν υπάρχουν, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, γιατί τελικά, όπως έχει πολλές φορές αποδειχτεί, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής»» προσθέτει.

Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση

Απαντώντας στο «γιατί να χρεώνεται η κυβέρνηση την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια» είπε ότι «η πανδημία δεν τελειώνει επειδή το εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, μπορεί όμως να περιοριστεί με μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους διασποράς», όμως «δύο χρόνια μετά είμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο για το λαό δρόμο εμπορευματοποίησης της υγείας, υποταγής της δημόσιας υγείας στην καπιταλιστική οικονομία».

«Αν δεν χρεώνεται η κυβέρνηση της ΝΔ την πανδημία, το ίδιο το σύστημα που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων, τότε ποιος;» αναφερει χαρακτηριστικά.

Βολεύεται να τα ρίχνει όλα στον πόλεμο

Σχετικά με την ακρίβεια στην ενέργεια, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «βολεύεται  να τα ρίχνει όλα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όμως ο πόλεμος απλά επιδείνωσε μια ήδη αρνητική κατάσταση. Γιατί αν οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν πάρει την ανηφόρα, είναι γιατί όλες οι κυβερνήσεις «τρέχουν» την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων, κι ας ρίχνουν τώρα ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κοινή τους πολιτική».

«Πραγματική λύση για το λαό είναι τελικά η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας μας, την οποία προτείνει μόνο το ΚΚΕ. Κι αυτό σημαίνει συνολική σχεδιασμένη αξιοποίηση του λιγνίτη, των υδρογονανθράκων, της γεωθερμίας, των ΑΠΕ, των υδάτων και άλλων πηγών προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί «εμπόρευμα»» τονίζει.

Αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε τη μαριονέτα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε τη «μαριονέτα» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και το ναζιστικό τάγμα Αζόφ και δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας! Σε αντίθεση βέβαια με την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου, που με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα χειροκροτούσαν την Πέμπτη στη βουλή τους ναζί του τάγματος Αζόφ. Χειροκροτούσαν μια κυβέρνηση που ευθύνεται και αυτή, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του λαού της Ουκρανίας».

«Η άρνηση αυτή του ΚΚΕ αποδείχτηκε τελικά πως ήταν η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος έχει γίνει «σάκος του μποξ» ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και πληρώνει εδώ και χρόνια τους ανταγωνισμούς τους για το μοίρασμα των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων» προσθέτει.

{https://www.in.gr/}

Recommended For You