Κρατικοποιείται η «γαλλική ΔΕΗ» – Το 100% της EDF αναλαμβάνει το Δημόσιο

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο γαλλικό κοινοβούλιο

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και όπως φαίνεται η γαλλική κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τον πυρηνικό γίγαντα Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Η «κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη (6/7) αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF», συνέχισε η ίδια.

Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει κατά 84% στο κράτος. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Η EDF αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο παλαιός στόλος των αντιδραστήρων και οι υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως φαίνεται, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί όλο και περισσότερο να αναγκάζονται να προστατεύουν τις ενεργειακές εταιρείες τους από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Η εθνικοποίηση της EDF θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή συναινετικά από τα πολιτικά κόμματα.

Ο Μακρόν είχε πει πρόσφατα ότι η EDF θα χρειαστεί ευρεία αναδιοργάνωση και δημόσια χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει 6 έως 14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μαζί με μια σειρά έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Γαλλίας να καταστεί ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050.

Η κρατικοποίηση της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές της, καθώς το καθαρό χρέος της εταιρείας, που ανερχόταν σε 43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, πρόκειται να εκτοξευτεί παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν έχει ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

[Πηγή]

Recommended For You