Κύπρος – Εξήγγειλε ο Μαυρογιάννης- «Σας καλώ στο μεγάλο ταξίδι»

Με αναβολή μερικών ημερών, ένεκα της απώλειας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, εξήγγειλε το πρωί της Τρίτης και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, ο τέως διαπραγματευτής για το κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Ο κ. Μαυρογιάννης, μέσα από την εξαγγελία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ΑΚΕΛ για τη στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητά του αλλά και την αισιοδοξία του ότι η συμπόρευση με το κόμμα της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να δώσει την πραγματική προοδευτική αλλαγή και όχι την διαδικαστική εναλλαγή στην άσκηση εξουσίας.

Ακόμη, ο τέως διαπραγματευτής εξέφρασε την πίστη ότι με την προσδοκώμενη στήριξη των άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε, είπε, να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

“Ευχαριστώ θερμά το ΑΚΕΛ, τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη του τόπου, για την απόφασή του να με στηρίξει και για τη συνεπή προσήλωσή του στην πραγματική προοδευτική αλλαγή και όχι στη διαδικαστική εναλλαγή στην άσκηση της εξουσίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε τη στήριξη από το ΑΚΕΛ, στη συνδιάσκεψη που προηγήθηκε στις 5 Ιουνίου, με ποσοστό 90%, ενώ το προεκλογικό πρόγραμμα θέσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτούσια η εξαγγελία:

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα. Θέτω στην κρίση των συμπολιτών μου την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Στην μακρά προεκλογική περίοδο που ανοίγεται ενώπιον μας, θα προσπαθήσω να πείσω τόσο για την ισχυρή νομιμοποίηση και την αναγκαιότητα της υποψηφιότητας αυτής,  όσο και για τα στοιχεία ποιοτικής υπεροχής και τις βέλτιστες προοπτικές που διανοίγει για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σεμνά και ταπεινά, με απόλυτο σεβασμό προς τους θεσμούς και προς τους ανθρώπους, με δέος και αίσθηση χρέους, με προσήλωση, αποφασιστικότητα και  ήθος.

Συγχωρέστε με, δεν έχω χρυσές συνταγές και μαγικό ραβδί. Προσπαθώ να έχω πάντα την αίσθηση του μέτρου, αυστηρότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια. Σ’αυτή την πορεία ξέρω πως οφείλω πρώτιστα εγώ ο ίδιος να αλλάξω, να προσαρμοστώ και να κινητοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να μπορέσω να ανταποκριθώ, ως πολιτικός πλέον,  και να εκπροσωπήσω την υπό δημιουργία μεγάλη δυναμική για πραγματική προοδευτική αλλαγή. Με συνεργάτες συνετούς, σοβαρούς και ζυμωμένους μέσα στην ζωή, γνήσιους εργάτες των χεριών και του πνεύματος.

Πιστεύω πως  εκλογική επικράτηση είναι ήδη ορατός ορίζοντας και θα είναι το εφαλτήριο για να σηκώσουμε την πατρίδα μας λίγο ψηλότερα. Θα παλέψουμε  με ασίγαστη ενέργεια  και έμπνευση και με την πεποίθηση ότι ο τόπος μας μπορεί, πρέπει και δικαιούται να δει καλύτερες μέρες. Με υπευθυνότητα, ορθολογισμό, αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, κοινωνική ευαισθησία, και ανθρωπισμό. Για να χτίσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης και της ευημερίας. Για την πλήρη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό, στο περιφερειακό, και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και την πλήρη ανάληψη του ρόλου μας ως μικρού αλλά σοβαρού και αλληλέγγυου εταίρου. 

Για να εντείνουμε τις προσπάθειες για να καταλήξουμε επιτέλους στο Κυπριακό, σε μια ειρηνική και δίκαιη λύση, διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Με επιμονή και πείσμα, αποφασιστικότητα και συνέπεια θα λυγίσουμε το τείχος της αδιαλλαξίας και τον βράχο της αδιαφορίας. Η διαίρεση δεν μπορεί να συνεχίσει να  ακυρώνει εσαεί τη δυναμική  επανένωσης της  Κύπρου και των ανθρώπων της. Το χρωστούμε σ’όλους τους ανθρώπους μας. Είναι οφειλή προς τους νεκρούς μας, τους αγνοουμένους μας και τους συγγενείς τους. Το χρωστούμε και στους συμπατριώτες μας  Τουρκοκύπριους, που θα έχουν πλήρως τη θέση, τα δικαιώματα και τον σεβασμό που δικαιούνται στην επανενωμένη Κύπρο. 

Πρέπει επιπλέον με κάθε τρόπο να απαλύνουμε τις πληγές των εκτοπισμένων μας, να τους δώσουμε προοπτική στη συνεχιζόμενη απελπισία, να σταθούμε δίπλα στους αγωνιστές της λευτεριάς και της νομιμότητας. 

Ταυτόχρονα πρέπει να βελτιώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην πατρίδα μας και να μεγιστοποιήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη με κάθε τρόπο και μέσο για να είμαστε συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω έξωθεν επιβουλή και ασύμμετρες απειλές.

Πρέπει επίσης να έχουμε συναίσθηση πως μόνο με τη λύση θα ευημερήσει πραγματικά η οικονομία, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι υγιείς επενδύσεις και ο κομβικός ρόλος της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Mέσα από βέλτιστες πρακτικές και μηχανισμούς, θα αντιμετωπιστούν επίσης αποτελεσματικά, οι διάχυτες σήμερα, τυχοδιωκτικές τάσεις και η διαφθορά.

Μόνο με την λύση θα βρούμε πραγματικά τα νήματα της ζωής μας, τις αξίες και τον βηματισμό μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή χώρο. 

Για την επικράτηση της πολυμερούς συνεργασίας, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, της φιλικότητας προς το περιβάλλον, μιας στοργικής συμβιωτικής σχέσης με την φύση. Για τον μετριασμό και την αντιστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Για ένα νέο ενεργειακό και οικονομικό μίγμα που θα δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη, για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την άνθιση της κοινωνικής πρόνοιας, τη διαφύλαξη και προαγωγή του δημόσιου χώρου και τον σεβασμό του ιδιωτικού, για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας.  Για ένα εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον με έμφαση στη διάκριση και κοινωνική ευθύνη. Όπου η επιχειρηματική δεινότητα θα είναι σε συνέργεια με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων,  με σύμπνοια, ώσμωση και συμπληρωματικότητα. 

Για τη μετατροπή της Κύπρου σε τόπο φιλόξενο για τους νέους, τα όνειρα και τις προοπτικές τους, επαγγελματικές και προσωπικές. Με την μεταρρύθμιση και προσαρμογή της παιδείας μας για να είναι η κοιτίδα  της ακμής και της καταξίωσης των νέων μας, με απαιτήσεις, με σεβασμό, με δημιουργικότητα και έμφαση στην ανάδειξη, πλαισίωση και προαγωγή των δεξιοτήτων ενός εκάστου, στη μάθηση, στην επισταμένη γνώση και στην κριτική σκέψη. Με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και με εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Με το κράτος να λειτουργεί καταλυτικά για την περαιτέρω άνθιση στον τόπο της  δημιουργίας,  των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Για ένα χώρο όπου δεν θα χωρούν πλέον διακρίσεις έναντι των γυναικών. Μια κοινωνία που θα τιμά και θα σέβεται εμπράκτως την τρίτη ηλικία και θα της προσφέρει αφειδώλευτα ότι είναι απαραίτητο για την ποιότητα της ζωής της. Όπου ο ιδεολογικός, προσωπικός, σεξουαλικός, θρησκευτικός ή άλλος  προσανατολισμός των ανθρώπων θα εμπλουτίζει τον κοινωνικό μας ιστό και εν γένει τον δήμο της πολιτείας μας. Για να νοιαζόμαστε επίσης γι’αυτούς που η ζωή αφήνει στην άκρη του δρόμου, για ένα δημόσιο χώρο που θα σέβεται και υπηρετεί τις ειδικές ανάγκες και τις ευάλωτες ομάδες και θα τις ενσωματώνει πλήρως στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.  Για τη δικαίωση, όσο γίνεται,  όλων εκείνων των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Για να μετουσιώνουμε  σε πράξη την ρήση της γαλλικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη «οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι και ίσοι σε δικαιώματα». Δικαιώματα πολιτικά, αστικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, δικαιώματα αλληλεγγύης και απαιτήσεις για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για  την διεύρυνση του χώρου της ελευθερίας και τον αυτοκαθορισμό. 

Για χρηστή διοίκηση, με διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα και όραμα, στην υπηρεσία των πολιτών, όπου δεν θα χωρεί διαπλοκή, διαφθορά και αθέμιτες πρακτικές. Για ένα κοινωνικό κράτος όπου ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία, η αναδιάρθρωση και η αλλαγή θα είναι η αέναη κινητήρια δύναμη. Για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και μια δικαστική εξουσία που θα διασφαλίζει πλήρως τους όρους του κοινωνικού συμβολαίου. Την επικράτηση του κοινού καλού και όχι των λίγων ενάντια στους πολλούς. Με έμφαση στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της ασφάλειας, την προστασία της οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών.

Για να βρούμε ξανά τα ίχνη και το νοητό νήμα που συνδέει την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας με το παρόν και με την αποφασιστική μας στροφή προς το μέλλον. Με τα μάτια μας στραμμένα στο αύριο και με απαρέγκλιτη  επιμονή στην δημιουργία προοπτικών, ίσων ευκαιριών και ποιότητας ζωής για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Οπως εδώ και καιρό είχα δηλώσει η στήριξη από μια ή περισσότερες σημαντικές πολιτικές δυνάμεις της αλλαγής, μπορεί να προσδώσει σε μια μη κομματική υποψηφιότητα νικηφόρες προοπτικές. Ευχαριστώ θερμά το ΑΚΕΛ, τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη του τόπου, για την απόφασή του να με στηρίξει και για τη συνεπή προσήλωσή του στην πραγματική προοδευτική αλλαγή και όχι στη διαδικαστική εναλλαγή στην άσκηση της εξουσίας.

Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι με τη βοήθεια του, καθώς και την προσδοκώμενη στήριξη άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Προτίθεμαι να συνεχίσω την επεξεργασία συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων με την αρωγή οργανωμένων συνόλων,  προσωπικοτήτων, ειδικών, εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών μέσα από μια αέναη διαλεκτική σχέση με τους ανθρώπους και την κοινωνία μας, για να διασφαλίσω πως η φιλοδοξία του οράματος και το περιεχόμενο του προγράμματος, θα ανταποκρίνονται στον μέγιστο βαθμό στις προσδοκίες όλων μας.

Η Κύπρος θα γίνει ξανά ο φιλόξενος τόπος των ονείρων μας και η φιλοτιμία των ανθρώπων μας θα φωτίζει και θα σχεδιάζει την πορεία μας. Θα αναλώσω όλες τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια αυτή και η εμπιστοσύνη σας με τιμά και σηματοδοτεί τον δρόμο. 

Σας καλώ όλους σ΄αυτό το μεγάλο, δύσκολο μα όμορφο και περήφανο ταξίδι.

 

Πηγή: philenews.gr

 

Recommended For You