Κύπρος: Παράνομη σύλληψη Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα για κατασκοπεία – Φοβήθηκαν τα walkie talkie

Οι κατοχικές αρχές τρόμαξαν με τα walkie-talkie του Ανδρέα Σουτζιή και έστησαν ολόκληρη υπόθεση κατασκοπείας για τη σύλληψή του, με στόχο την ταλαιπωρία και την αναστάτωση ενός μέλους του κινήματος της επανένωσης που επισκέπτεται το κατεχόμενο χωριό του και συναντά Τουρκοκύπριους φίλους του

Όπως μεταδίδει το politis.com.cy σε παράνομη σύλληψη ενός Ελληνοκύπριου άντρα προχώρησαν την Τρίτη, 30 Αυγούστου, οι κατοχικές αρχές στο οδόφραγμα του Περγάμους, ως υπόπτου τάχατες για κατασκοπεία. Πρόκειται για τον γνωστό ακτιβιστή του κινήματος της επανένωσης Ανδρέα Σουτζιή, ο οποίος κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Ανδρέας Σουτζιής μετέβη στα κατεχόμενα στα μέσα Αυγούστου με άλλα πρόσωπα και είχε στην κατοχή του ασύρματες συσκευές επικοινωνίας (walkie-talkie). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε τα walkie-talkie για σκοπούς επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων που μετέβησαν στα κατεχόμενα, λόγω του προβλήματος που δημιουργείται με τη λήψη σήματος στα κινητά τηλέφωνα των Ελληνοκυπρίων όταν επισκέπτονται την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Σουτζιής, που είναι ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, θεώρησε πρακτικά χρήσιμο να μεταφέρει ασύρματες συσκευές για να μπορεί να επικοινωνεί με τον οδηγό του άλλου οχήματος για σκοπούς καθοδήγησης και να ενημερώνει τους επιβάτες για τις τοποθεσίες και τα κατεχόμενα χωριά.

Έχασε τη συσκευή

Φαίνεται ότι ο Ανδρέας Σουτζιής έχασε μια από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας η οποία εντοπίστηκε από κάποιους και παραδόθηκε στη λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων. Με κάποιο τρόπο έγινε η διασύνδεση της συσκευής με τον Ανδρέα Σουτζιή και όταν ο ίδιος επιχείρησε προχθές να περάσει στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Περγάμους, εντοπίστηκε από τις κατοχικές αρχές και τέθηκε υπό παράνομη σύλληψη.

Το περιστατικό επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, να δηλώνει στο «Π» ότι έχουν ενημερωθεί για τη σύλληψη Ελληνοκύπριου άντρα την Τρίτη στο σημείο διέλευσης του Περγάμους από τις κατοχικές αρχές και πως βρίσκονται σε επικοινωνία, τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τις κατοχικές αρχές.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι γίνονται ήδη διαβήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε ο Ανδρέας Σουτζιής να αφεθεί ελεύθερος και να επιλυθούν οποιαδήποτε ανθρωπιστικά ζητήματα προκύπτουν από την παράνομη υπό κράτησή του. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την πράξη της σύλληψης από τις κατοχικές αρχές και ασκεί πιέσεις για την άμεση απελευθέρωσή του.

«Δικαστήριο»

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Σουτζιής τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε στον λεγόμενο αστυνομικό σταθμό Τρικώμου και την Παρασκευή θα οδηγηθεί ενώπιον παράνομου δικαστηρίου του κατοχικού καθεστώτος. Την υπεράσπιση του Ανδρέα Σουτζιή ανέλαβε Τουρκοκύπριος δικηγόρος, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τις κατοχικές αρχές για να μάθει ποιο είναι το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Ο Ανδρέας

Ο Ανδρέας Σουτζιής, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και την επιμονή του για την επανένωση της Κύπρου, αρθρογραφεί στον ελληνοκυπριακό Τύπο για θέματα Κυπριακού. Ως ενεργό μέλος του επανενωτικού κινήματος έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με πολλούς Τουρκοκύπριους και επισκέπτεται συχνά τα κατεχόμενα εδάφη. Κατάγεται από την κατεχόμενη Λύση και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος των συχνών του επισκέψεων στα κατεχόμενα. Είναι το «καλό παιδί» του κινήματος, πάντοτε χαμογελαστός και πρόσχαρος. Όλοι τον γνωρίζουν για την αγαπημένη του συνήθεια να ψήνει σούβλες και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προσκληθεί στην οικία του στη Λεμεσό για φαγητό.

Βέβαια, η επανενωτική του δράση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους απορριπτικούς και των δύο πλευρών και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει στόχος λεκτικών επιθέσεων από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εθνικιστές. Αυτά είναι άλλωστε τα παράδοξα της διχοτόμησης του νησιού και της μη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Recommended For You