Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 900 ευρώ η κατά κεφαλή κρατική επιδότηση

Άγωνα δρόμου καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Τα 900 ευρώ κατά κεφαλή αγγίζουν η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη δεκάδα αναφορικά με το ποσοστό επί του ΑΕΠ των επιδοτήσεων, σε μια λίστα που να σημειωθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι βρισκόταν στην κορυφή.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η δεξαμενή σκέψης Bruegel, επιχειρώντας να συνοψίσει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος από τη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης.

Παραθέτει λοιπόν στοιχεία για ποια μέτρα έχουν υιοθετήσεις οι χώρες, το ύψος των δαπανών ανά χώρα, το ποσοστό επί του ΑΕΠ των συνολικών δημοσιονομικών μέτρων και τον μέσο όρο των μέτρων ανά κεφαλή.

Η χαμένη πρωτιά και ο ένας μισθός

Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η οποία έκανε την εμφάνισή της τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα έχει διαθέσει συνολικά 9,5 δια. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το ποσό αυτό αναλογεί στο 5,2% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση στη σχετική λίστα, μαζί με τη Λιθουανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με ποσοστό 9,3% και στην τελευταία η Φινλανδία με 0,6%. 

Εξετάζοντας τον μέσο όρο των επιδοτούμενων μέτρων, στην Ελλάδα το ποσό για τις κατά κεφαλή επιδοτήσεις ανέρχεται στα 898 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 15η θέση σε μια λίστα με 29 χώρες. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 3.765 ευρώ και την τελευταία η Κύπρος με 233 ευρώ. 

Το πακέτο των μέτρων

Σύμφωνα με το Bruegel οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ή ανακοινώσει επτά βασικά μέτρα.

Η Ελλάδα τέσσερα τα έχει θέσει σε εφαρμογή (μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στήριξη των ευάλωτων ομάδων, εντολές στις κρατικές εταιρείες, στήριξη των επιχειρήσεων), για δύο δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση (ρύθμιση στην τιμή λιανικής, ρύθμιση στην τιμή χονδρικής) και για ένα έχει κάνει τις ανακοινώσεις (φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των παρόχων, ρύθμιση). 

Το φράγμα των 800 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση του ιπτάμενου ενεργειακού κόστους.

Μετά από 18 μήνες η ενεργειακή κρίση μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει τον πρώτο κύκλο της: εμφανίσθηκε πριν από 18 μήνες, έφθασε στην κορύφωσή της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πλέον επί της παρούσης βρίσκεται στη φάση που έχει ατονήσει.

Συνολικά ο λογαριασμός για την Ευρώπη έως τον Ιανουάριο του 2023 έχει ανέλθει ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ (806,1 δισ. ευρώ), ένα ποσό που μεταφράζεται ως εξής:

  • 695 δισ. ευρώ έχουν διαθέσει συνολικά οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων τα 268 δισ. ευρώ είναι μόνο οι επιδοτήσεις της Γερμανίας
  • 103 δισ. ευρώ έχει διαθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο
  • 8,1 δισ. ευρώ η Νορβηγία

Πηγή: ΟΤ

Recommended For You