Λόγο για κάποια «συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έκανε ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Την προοπτική συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Αθηνών ώστε να επέλθει κάποια «συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα άνοιξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτροπών διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Σε βραδινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του LBC την Τρίτη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είπε απαντώντας σε ερώτημα για το «δίλημμα» των Γλυπτών: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι ένα υπέροχο καταπίστευμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο λένε μια ιστορία για τον (αρχαιοελληνικό) πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, Κίνας, Ινδίας, άλλων περιοχών της Μεσογείου. Στην Ελλάδα λένε την ιστορία μόνο του ελληνικού πολιτισμού».

Ο κ. Όσμπορν συνέχισε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να γίνει με την οποία μπορούμε να αφηγηθούμε αμφότερες τις ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εφόσον και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεις και χωρίς ένα σωρό κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω ως λογικοί άνθρωποι. Διότι νομίζω ότι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν μία διευθέτηση που αξιοποιεί στο μέγιστο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αλλά αν μια από τις δύο πλευρές λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία»

Στην παρατήρηση του έμπειρου Βρετανού δημοσιογράφου Άντριου Μαρ ότι ίσως αυτό σημαίνει πως κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα, έστω για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο κ. Όσμπορν απάντησε: «Αυτού του είδους η διευθέτηση. Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος όλων των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, θα πρέπει να το εξετάσουμε κανονικά, αλλά αυτού του είδους η διευθέτηση θα πρέπει…. Λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν κάτι ώστε να μπορεί κανείς να τα βλέπει στο μεγαλείο τους στην Αθήνα και να μπορεί να τα βλέπει μαζί με το μεγαλείο άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)

Πηγή: parathyro.politis.com.cy

Recommended For You