Μαγιορκίνης: Ενδέχεται να δούμε κατά μέσο όρο 25.000 κρούσματα εβδομαδιαίως

Γιατί δεν θα κάνει την τέταρτη δόση ο καθηγητής – Δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως χρειάζεται να λάβει τη δόση ο μέσος πληθυσμός

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί για την απότομη άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας. Άλμα καταγράφηκε στις μολύνσεις την Τρίτη, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 20.084 νέα περιστατικά. Ο αριθμός νέων επαναλοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664, ενώ 16 ασθενείς κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι φτάνουν στους 95.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Mega για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.
Ο καθηγητής εκτίμησε πως αναμένεται κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως να έχουμε μέχρι 25.000 κρούσματα.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα εν μέσω καλοκαιριού απάντησε το εξής: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να χρειάζεται να λάβει μέτρα κάποια χώρα εξαιτίας της Ο4 και Ο5, επομένως η βασική πρόβλεψη είναι πως δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».
Επισήμανε ωστόσο, πως εάν αυξανόταν ο αριθμός των διασωληνομένων στους 250, τότε θα χρειάζονταν εκ νέου μέτρα, ωστόσο εκτίμησε πως είμαστε μακρυά από αυτό το σενάριο.
Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως χρειάζεται να το λάβει ο μέσος πληθυσμός.

Σημείωσε, ωστόσο, πως θα βοηθήσει όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

«Υπάρχει ένα όφελος της τάξεως 5-10% για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, το οποίο δεν μπορούμε να τους το στερήσουμε» δήλωσε ο καθηγητής.

Στο μεταξύ, αρνητική απάντηση σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να κάνει την 4η δόση εμβολίου έδωσε ο επίκουρος καθηγητής σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του, δεν είναι παχύσαρκος, οι δείκτες σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια δεν είναι ψηλά και έτσι δεν συντρέχουν λόγοι τέταρτου εμβολιασμού.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι κατά περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Recommended For You