Μακρόν κατά Μπάιντεν για τις τιμές πώλησης του LNG

Στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος με αφορμή την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει και τα «παιχνίδια» με το φυσικό αέριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανώς δυσαρεστημένος με την πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε στις τιμές του LNG και το διπλό «παιχνίδι» του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως το λέει αυτό καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό την ίδια ώρα που στέλνουν σε τιμές ρεκόρ το καύσιμο στην Ευρώπη.

Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό αλλά πρόσθεσε πως με τις πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ [σ.σ. στην Ευρώπη] απαγορεύεται». Πρόκειται για μια τακτική που επίσης δημιουργεί διπλό στάνταρ, είπε και πρόσθεσε, ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΕ έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Η Γερμανία και η Γαλλία παροτρύνουν για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με το νόμο των ΗΠΑ προσδοκώντας να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος

 

[πηγή]

Recommended For You