Μαξιλάρι 900 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις στην ενέργεια

«Πολεμοφόδια» για την ενέργεια και για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει κρατήσει η κυβέρνηση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε, λόγω του αυξημένου κόστους σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 600 εκατομμύρια αφορούν στην ενίσχυση του ΠΔΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι επί της ουσίας θα λειτουργήσουν ως ενδιάμεσο πρόγραμμα για τη νέα ΚΑΠ.

Από τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, τα 1,1 δισ. ευρώ καλύπτουν δράσεις που ήδη «τρέχουν» και συγκεκριμένα:

  • 324 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις έκτακτες ενισχύσεις των ευάλωτων
  • 107 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους αγρότες (47 εκ ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών και 60 εκατ. ευρώ για την απαλλαγή του πετρέλαιο από ΕΦΚ)
  • 130 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της επιδότησης καυσίμων Απριλίου- Ιουνίου
  • 23 εκατ. ευρώ είναι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο
  • 6 εκατ. ευρώ είναι η έκτακτη επιδότηση στα ΤΑΧΙ
  • 500 εκατ. ευρώ είναι οι πρόσθετες αναγκαίες πιστώσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (σχολεία, δήμοι) για να καλύψουν το επιπλέον κόστος τους για ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα

Έτσι από το συνολικό κονδύλι του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού μένουν γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες που διαμορφώνουν τις διεθνείς τιμές του  πετρελαίου, θα συνεχιστεί και πέραν του Ιουνίου η επιδότηση της βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια. Όσο για τα σενάρια περί μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την έσχατη λύση κι ότι έχει εξεταστεί μόνο η περίπτωση του ψωμιού, με ένα κόστος γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, που σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να κατευθυνθούν στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρά να διαχυθούν στην αγορά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των 900 εκατ. ευρώ προορίζεται για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι υψηλές τιμές και η ανάγκη επιδοτήσεων, καθιστούν βέβαιη- αργά ή γρήγορα- τη συμβολή του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον επόμενο μήνα για το πώς θα πρέπει γίνεται η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος υπό τις παρούσες, έκτακτες συνθήκες, δηλαδή με απλά λόγια για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έστω με την εφαρμογή πλαφόν. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, άλλωστε, την εικόνα του… ασανσέρ, αφού μετά από μια μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά περίπου 34% μέσα στο Σαββατοκύριακο, η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 44,5%, επιστρέφοντας στα επίπεδα της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αν και το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι ότι τα περιθώρια μέτρων στήριξης με επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, είναι πολύ περιορισμένα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση ως «κόκκινη» γραμμή θεωρείται η διατήρηση του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος ως το 2%.

{https://www.powergame.gr/}

Recommended For You