Μαρτυρίες κατοίκων για την Φωτιά στο Σχιστό (φωτογραφίες & βίντεο)

Όπως μας ενημέρωσαν αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι της περιοχής – τους οποίους ευχαριστούμε για το αποκλειστικό oπτικοακουστικό υλικό- η φωτιά μεν ήταν διαχειρίσιμη, κάτι για το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συμβολή και η άμεση επέμβαση από το πυροσβεστικό σώμα άλλα υπήρξαν  ανησυχίες για τα εξής ζητήματα:

  • Τι μπορεί να συμβεί αν η φωτιά φτάσει στο στρατόπεδο που έχει το όρος Αιγάλεω
  • Τι θα προκαλέσει μία τέτοια ενέργεια ως προς τη βλάστηση της περιοχής αλλά και στα ζωάκια τα οποία ζούνε στο όρος Αιγάλεω
  • Και αν ένα τέτοιο περιστατικό σηματοδοτεί άλλο ένα καλοκαίρι που θα «βυθιστούμε» στις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είχαν ακούσει πως ένας ηλικιωμένος άνδρας πέταξε τρία γκαζάκια στο οικόπεδο που ήταν δίπλα από το σπίτι του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η φωτιά. Επίσης μας ανέφεραν ότι είδαν ότι έπιασε φωτιά και προς τη πλευρά του Άγιου Νικόλα που πάει ο δρόμος για τα πυροβολεία και μάλιστα όπως μπορεί να παρατηρηθεί και στα βίντεο η φωτιά είχε φτάσει μέχρι τον κεντρικό δρόμο που κατευθύνεται προς τα πυροβολεία που ύστερα πάει μέχρι τον περιφερειακό δρόμο για το Σχιστό.

Αυτόπτης μάρτυρας μας ανέφερε πως είδε ότι υπήρχαν καλύβες που ήταν μέσα στη φωτιά χωρίς παρόλο αυτά να καούν και μάλιστα υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα τα οποία ρίχνανε νερό με σκοπό να εξαλείψουν κάθε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Κάποιοι άλλοι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από άναμμα φωτιάς σε σκουπίδια στην περιοχή του Σχιστού επειδή είδαν πως υπήρχαν κομμένα μέρη από τμήματα μηχανών, τμήματα αυτοκινήτων, αρκετά ελαστικά καθώς το συγκεκριμένο σημείο έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα από σκουπίδια όπως μπουκάλια πεταμένα κάτω κ.α.

Πολίτης που μένει κοντά στο συγκεκριμένο σημείο μας ανέφερε πως σε μία καλύβα -που πιθανόν έφυγε ο ιδιοκτήτης της- στο περβάζι από ένα παράθυρο πέρα ότι είχε διάφορα σκουπίδια γύρω όπως ελενίτ και μία σωρός από καυσόξυλα, παρατήρησε ότι υπήρχε ένα ματσάκι από ξερά φυλλαράκια. Στο σημείο σύμφωνα με τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή κατευθύνθηκαν σε  γρήγορο χρόνο άτομα του πυροσβεστικού σώματος.

Κάτοικοι της περιοχής μας ανέφεραν πως στο σπίτι που εικάζεται ότι ξεκίνησε η φωτιά υπάρχει από μπροστά δρόμος και ίσως θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει φωτιά από κάποιο τσιγάρο που πετάχτηκε στον δρόμο ή κάποιο μπουκάλι που λόγω του γυαλιού συνέβη ανάφλεξη.

Ευελπιστούμε φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα να δράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είναι προετοιμασμένο με τον καλύτερο αποτρεπτικό εξοπλισμό ώστε να κατορθώσει να διαφυλάξει τους πολίτες όταν – δυστυχώς για άλλη μια χρονιά- ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας.

Κάτι που θα επιθυμούσαμε για το φετινό καλοκαίρι είναι να βγούμε «εσφαλμένες Κασάνδρες» και να παραμείνει το Πυροσβεστικό Σώμα όσο πιο ανενεργό γίνεται (όχι από πλευράς δράσεων αλλά από την έλλειψη πυρκαγιών) ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους είτε πολίτες είτε και μέλη της πυροσβεστικής όπως γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας για διάφορους λόγους και πολλές φορές – δυστυχώς- δεν αποκαλύπτονται οι θύτες τέτοιων πράξεων αλλά και τα κίνητρα που είχαν προτού προβούν σε τέτοιες τραγικές ενέργειες για τις περιουσίες ανθρώπων, τις ζωές ανθρώπων και ζώων καθώς και το περιβάλλον μας.

Recommended For You