Μητσοτάκης: Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δισ, για φτηνή στέγη σε εργαζόμενους – Δείτε live

Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε δημόσια υπηρεσία – Στόχος μας πολλές, καλοπληρωμένες δουλειές υποστήριξε ο πρωθυπουργός – Ψηφιακό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο

«Μου κάνει εντύπωση η συμμετοχή της αντιπολίτευσης. δεν βλέπω κανέναν από το ΚΙΝΑΛ, θα πίστευε κανείς τι έχει αυτό προσυνεδριακές διαδικασίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά». Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρουσβελτ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είναι εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο και γιατί πιστεύω ότι αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική μας στα ζητήματα της εργασίας. παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ότι η προσπάθεια μας πιάνει τόπο».

«Τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2 στο 12,8%.είναι η μεγαλύτερη και ταχύτατη αποκλιμάκωση σε όλη την ευρώπη. Παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε το ορόσημο των τεσσάρων εκατ. απασχολούμενων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία. Μας έχει ξεπεράσει η Ισπανία. Κάναμε μία μεγάλγη προσπάθεια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το ψηφιακό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος εργασίας ακόμα και όταν βρει δουλειά. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναγκαία αποτελέσματα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια να οφέλησαν επαγγελματίες στην κατάρτιση και όχι τους καταρτισμένους, συνέχισε.

Ακόμη υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η δουλειά που έχει γίνει στον ΟΑΕΔ καθώς ο διοικητής έχει αναλάβει το καθήκον του εκσυγχρονισμού ενώ συμπλήρωσε πως «κληρονομήσαμε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι «πολλοί που έμεναν σε ακριβές περιοχές έπαιρναν επιδόματα. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Θα διαγραφούν όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους. Θα διαγραφούν και όσοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε καταρτίσεις».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μετονομασία του  ΟΑΕΔ σε δημόσια υπηρεσία απασχόλησης με στόχο να προσφέρει εφόδια και όχι εμπόδια προς την εύρεση εργασίας. «Θα έχει περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στο δυναμικό του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

{https://www.protothema.gr/}

Recommended For You