Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας

Εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο Κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα, έκανε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, χειροκροτούμενος αρκετές φορές από την Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία, την ισοτιμία και την ισονομία, κάνοντας μνεία στις γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα και επικαλούμενος τον Πλάτωνα, αναφέρθηκε στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιρροές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον και για τις αρετές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Οι ομοιότητες της Ελληνικής Επανάστασης με την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου, μια πράξη εξαιρετικής ανδρείας, παραλληλίζοντας το ιστορικό γεγονός, με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα την μαρτυρική Μαριούπολη.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε καταπληκτικές ομοιότητες», είπε ο πρωθυπουργόςστην έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του. Στην κρίση στην Ουκρανία, εξάλλου, έκανε εκτενή αναφορά, επισημαίνοντας τα λάθη της Ευρώπης, όπως ότι αγνόησε την προσαρτιση της Κριμαίας.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η αναφορά στο Κυπριακό – Τα μηνύματα στην Τουρκία

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί ενώ επανέλαβε -όπως και στη χθεσινή συνάντηση με τον Μπάιντεν- ότι κανείς δεν θα δεχθεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις, θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια νέα πηγή αστάθειας στην Ευρώπη και ζήτησε από το Κογκρέσο να το έχουν υπόψη τους όταν αποφασίζουν για τους εξοπλισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι αμερικανικές επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.

Κατακερματισμός των δημοκρατιών

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας με ρήσεις του Ρίγκαν και του Λίνκολν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον λαϊκισμό, ενώ όπως είπε η Ελλάδα πλήρωσε πρόσφατα αυτό το τίμημα.

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

Κατέληξε δε με ειδική μνεία στους ακλόνητους θεσμούς των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και σε Έλληνες ομογενείς που διαπρέπουν στις ΗΠΑ.

«Οι αξίες των δύο κρατών έχουν τόσα κοινά, όπως η σωφροσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», αναφώνησε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από το Κογκρέσο.

{https://www.powergame.gr/}

Recommended For You