Μητσοτάκης σε Σολτς: «Η Ελλάδα διαθέτει από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη»

«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως και διεμήνυσε, μεταξύ άλλων πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις.

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών  κυριάρχησαν οι αναφορές για τη συνεργασία των δύο χωρών, το μεταναστευτικό, την Τουρκία, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Με τον καγκελάριο Σολτς συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία», είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Φέτος αναμένεται να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν και πάλι τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται ενώ «το δημόσιο χρέος κινείται ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ».

Σημείωσε ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, ενώ έκανε γνωστό ότι συζήτησαν και για το Κυπριακό. «Κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ», είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμε τις πράξεις της. Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου».

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.

«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Τι είπαν Μητσοτάκης, Σολτς για Ουκρανία και μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

Πηγή

Recommended For You