Μπακατσέλος: Παίρνουν μπρος οι μηχανές στο νέο εργοστάσιο της Pyramis

Μέσα στο καλοκαίρι παίρνει εμπρός το εργοστάσιο της Pyramis στα Οινόφυτα. Πρόκειται για το νέο εργοστάσιο της πρώην Pitsos που έχει μεταφερθεί από τη περιοχή Ρέντη του Πειραιά στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαστές των προϊόντων έχουν πάρει «φωτιά» και σύντομα θα παραδώσουν τα πρώτα σχέδια υλοποίησης προϊόντων που αφορούν σε εστίες και φούρνους. Τα σχέδια υλοποιούν κυρίως πρώην υπάλληλοι της Pitsos.

Παράλληλα στις 12 Μαΐου ο επικεφαλής της Pyramis, Νίκος Μπακατσέλος θα ενημερώσει το απολυμένο προσωπικό της πρώην Πίτσος, σχετικά με τις προθέσεις του. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, ότι ο επιχειρηματίας δεν θέλει να χάσει το προσωπικό της πρώην Pitsos καθώς έχει καθυστερήσει η έναρξη της παραγωγής κατά περίπου 2-3 μήνες.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στην αναζήτηση εργοστασιακού χώρου στη νότια ή δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής. H αναζήτηση αυτή έγινε με στόχο να βολέψει το απολυμένο προσωπικό της Pitsos που ζει κοντά στου Ρέντη.

Τελικά, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφενός μεν επειδή εντός αστικού ιστού η επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει επιδοτήσεις, αφετέρου δε επειδή δεν δίνονται πλέον άδειες βιομηχανικής χρήσης. Η εταιρεία εξέτασε ακόμη και το μηχανοστάσιο της Βιαμάξ στη Δυτική Αττική, αλλά και η λύση αυτή απορρίφθηκε.

Τελικά επελέγησαν τα Οινόφυτα και πλέον εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η παραγωγή εστιών και φούρνων. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο επιχειρηματίας Μπακατσέλος, δεν θα μείνει μόνον στην παραγωγή κουζινών. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», λέει παράγοντας που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η αρχή θα γίνει με τις κουζίνες -πιθανώς με την επωνυμία Pyramis- και δεν αποκλείεται να συνεχίσει με τη παραγωγή άλλων ηλεκτρικών συσκευών π.χ. ψυγείων.

Παλιά η Pitsos παρήγαγε και ψυγεία, αλλά κάποια στιγμή η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Τα ψυγεία Pitsos, όπως και οι κουζίνες από εδώ και στο εξής θα είναι… made in Turkey. Το brand name αυτό που είναι γνωστό μόνον στην Ελλάδα πρακτικά θα σβήσει. Ωστόσο το «σβήσιμο» του ονόματος Pitsos βολεύει και την Γερμανική BSH, η οποία επιζητεί την απάλειψη των τοπικών ονομασιών προϊόντων και τη διαιώνιση των γερμανικών brand names Bosch, Siemens και Neff.

Πάντως υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που σημειώνουν ότι το κλείσιμο της Pitsos έγινε σε μια κρίσιμη συγκυρία. «Αν δεν είχε αποφασιστεί (το κλείσιμο της Ελλάδας) προ πανδημίας και κυρίως προ του κλεισίματος των δραστηριοτήτων της BSH στην Αγ. Πετρούπολη, το εργοστάσιο στον Πειραιά σήμερα δύσκολα θα έκλεινε», παραδέχεται παράγοντας κοντά στη σχετική διαδικασία.

Την ευκαιρία αυτή τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο επικεφαλής της Pyramis N. Μπακατσέλος. Ο ίδιος αναμένεται να λάβει πλήρη υποστήριξη από την κυβέρνηση στη δημιουργία τη νέας παραγωγικής μονάδας (Αναπτυξιακός νόμος, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.), αλλά και κυρίως να εκμεταλλευθεί την στρατηγική της E.E  για επαναφορά της παραγωγής στην ήπειρό μας, από την Ασία, Ρωσία κ.λπ. {https://www.powergame.gr/}

Recommended For You