Μπακογιάννης σε Θεοδωρικάκο: «Τάκη, έχουμε πρόβλημα» -Κύκλοι υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Τι αλήθεια θέλει;»

Συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα ασφάλειας της πόλης.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Μπακογιάννη, «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε», προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι αναφέρουν ότι η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής και διερωτώνται γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος. «Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Απορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δήλωση Μπακογιάννη
«Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».

Μπακογιάννης: Ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα
Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Υποχρεώνεται, όπως είπε, να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση.

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο… Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό, δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, με την καθαριότητα, με το φως, με το πράσινο, με τον πολιτισμό στις γειτονιές, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε, όπως καταλαβαίνετε, την αστυνομία.

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρτογραφήσει την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην πόλη. Είναι ο ”μαύρος χάρτης” της πόλης τον οποίο είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην κυβέρνηση, τον έχουμε κάνει δρόμο-δρόμο, πλατεία-πλατεία, στενό-στενό, διότι πραγματικά θέλουμε όλοι, μικροί-μεγάλοι, νέοι, νέες, παιδιά, μαμάδες να κυκλοφορούν άφοβα και αβίαστα στην πόλη.

Χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνόμευση. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Αθήνα χρειάζεται μία προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στις γειτονιές και στο κέντρο της. Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης. Με τον αστυνομικό στη γειτονιά. Όχι τον αστυνομικό απλώς έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα.

Κάθε μέρα σπάμε το κεφάλι μας για το τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Ως δήμος έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο και κάθε αρμοδιότητά μας.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη, αλλά έχει και ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων… Σκεφτείτε ότι η Δημοτική Αστυνομία μέχρι το 2014 είχε 1.150 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει 400-450 και όχι μόνον αυτό αλλά έχει και ζητήματα με τις αρμοδιότητες. Δηλαδή, για παράδειγμα, η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει και να γράψει κάποιον ο όποιος κινείται με τη μηχανή του πάνω σε έναν πεζόδρομο. Αυτό πρέπει να το ξαναδούμε όλο από την αρχή, αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελεσματικότητα και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη λάθος εικόνα. Η Δημοτική Αστυνομία, εάν περάσει κάποιος ανάποδα, κατέβει ανάποδα τη Βασιλίσσης Σοφίας και περάσει τρία κόκκινα, έχει την ίδια δυνατότητα από το νόμο να τον σταματήσει που έχετε εσείς και εγώ.

Δεν βγαίνουμε να πούμε, ή να δείξουμε με το δάχτυλο την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος. Βγαίνουμε και λέμε πάμε όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βελτιώσουμε και να διευρύνουμε τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο χρήσιμοι.

Οπως καταλαβαίνετε, ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

{https://www.iefimerida.gr/}

Recommended For You