Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία;

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην επίδραση των video games τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στη συμπεριφορά των παικτών. Αν και έχουν πολλάκις κατηγορηθεί, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ ηλεκτρονικών παιχνιδιών και προβληματικής συμπεριφοράς.

Εντούτοις το Mental Health Foundation στην Αγγλία καλεί τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά ώστε να φροντίσει την ψυχική υγεία των παικτών. Όπως είπαμε δεν ευθύνονται τα video games για παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο σύμφωνα με το Mental Health Foundation «ολόκληρη η βιομηχανία έχει ακόμη να κάνει πρόοδο για να γίνει μοντέλο ακεραιότητας, η βιομηχανία παιχνιδιών έχει τεράστιες δυνατότητες να λειτουργήσει ως πηγή ψυχικής ευεξίας».

Ύστερα από έρευνα στα συναισθήματα Βρετανών παικτών, το ίδρυμα παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης καθώς και μια σειρά συστάσεων προς τους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών. Οι συμβουλές εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της κοινής ζωής.

Τι προτείνει;

Πιο συγκεκριμένα οι game developers μέσα από τα παιχνίδια θα πρέπει να επιδιώκουν την  καταπολέμηση των επιβλαβών και τοξικών συμπεριφορών καθώς και την εξάλειψη των διακρίσεων και των παρενοχλήσεων. Ο δεύτερος – εξίσου σημαντικός – άξονας ενεργειών αφορά στην κοινωνική συμπερίληψη. Πολύ σπάνια βλέπουμε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια να εκπροσωπούνται μειονότητες (φυλετικές, πολιτισμικές, ηλικιακές, άτομα με δυσκολία κίνησης κ.α.)

Το Mental Health Foundation στην ίδια δημοσίευση ξαναθυμίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας, ειδικά στο παιχνίδι. Με δεδομένο ότι 1 στους 6 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από ψυχολογικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουν μέσω των βιντεοπαιχνιδιών κάποιες ιδέες κι αντιλήψεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Τελειώνοντας τη δημοσίευση, το Mental Health Foundation παραθέτει ξεκάθαρα την επιθυμία των ίδιων των παικτών, «Οι παίκτες σας ζητούν να κάνετε περισσότερα: όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή έχετε την ευκαιρία και τη δύναμη να κάνετε μια θετική διαφορά στη ζωή τους». 

{https://gr.gizchina.com/}

Recommended For You