Νέα Δημοκρατία: Η ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο

Δελτίο Τύπου της κυβέρνησης

Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022»:

 • Η χώρα μας αποδεικνύεται αληθινός  πρωταθλητής των θαλασσών, αφού εδώ και δεκαετίες στέκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και πολύτιμος αιμοδότης της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς προσφέρει το 7% του Α.Ε.Π. και 200.000 θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας.
 • Η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό σήμερα αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο.
 • Οι κινήσεις της Ελλάδος προς την ενεργειακή της αυτάρκεια υπήρξαν και είναι ταχύτατες.  Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με φίλους ηγέτες, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο. Αυξάνουμε σημαντικά την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη αγωγών οι οποίοι θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Πατρίδα μας γίνεται έτσι μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σταθερούς πυλώνες της τα ξύλινα τείχη του Θεμιστοκλή.
 • Στην επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την κάλεσα η ναυτιλία να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με μια σειρά από προτάσεις.
  • Πρώτον, να ενταθεί η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα. Να είναι ασφαλή για τα πλοία, αλλά να είναι και βιώσιμα για την οικονομία.
  • Δεύτερον, να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται πραγματικά ίσοι όροι ανταγωνισμού στις μεταφορές.
  • Τρίτον, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των κρατών-μελών τα έσοδα από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών, ειδικά στο θαλάσσιο εμπόριο.
  • Και τέταρτον να ισχύσει ο μηχανισμός της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με υπεύθυνο τον χειριστή και όχι τον ιδιοκτήτη του πλοίου. Είναι μια θέση που συμμερίζεται πλήρως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 • Σε ένα παράλληλο μέτωπο, στον τόπο μας αναβιώνει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Είναι ο δίδυμος αδελφός της γαλανόλευκης ναυτιλίας.
  • Το Νεώριο της Σύρου, ξαναγίνεται ένας πνεύμονας απασχόλησης και «ατμομηχανή ευημερίας» για το νησί.
  • Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαράζουν νέα ρότα, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έλυσε και το τελευταίο σημαντικό εκκρεμές ζήτημα. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν επιτέλους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ένα ειδικό σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα έρθει σύντομα στην Βουλή.
  • Ενοποιούνται έτσι οι πολλαπλοί εθνικοί μας στόχοι.
   • Είναι αναπτυξιακοί, γιατί σε αυτή την προσπάθεια κινητοποιούνται μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Onex, η ιταλική Fincantieri.
   • Είναι, επίσης, κοινωνικοί γιατί με αυτόν τον τρόπο συντηρούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργούμε και πολλές νέες.
   • Είναι φυσικά και αμυντικοί. Με αναγεννημένα ναυπηγεία τα οποία είναι σε θέση να εκτελούν σημαντικά έργα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς, όμως, να είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτό.
   • Και βέβαια είναι και στόχοι οικολογικοί, διότι εκεί αύριο μπορούν να γίνονται πράσινες κατασκευές, όπως παραδείγματος χάριν αυτές που απαιτούνται για να τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.

 

Αντιπυρική προστασία: καλύτερα προετοιμασμένος φέτος ο κρατικός μηχανισμός

 • Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον το φετινό Καλοκαίρι συνέβη σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, αλλά και σε περιοχή δύσκολα προσβάσιμη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην Άνω Γλυφάδα,  τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 61 δασικές πυρκαγιές.
 • Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές  κινητοποιήθηκαν με συντονισμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα -αυτή άλλωστε είναι πάντα η προτεραιότητα της Κυβέρνησης- ενώ οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές ήταν ελάχιστες. Αποδείχθηκε έτσι ότι φέτος ο κρατικός μηχανισμός είναι καλύτερα προετοιμασμένος.
  • Η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία ξεκίνησε από πολύ νωρίς και είναι διαρκής. Είναι σημαντικό ότι  φέτος έχουμε μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που θα στελεχώσουν τις μέρες αυτές τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.
  • Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.
  • Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη  Νορβηγία.
  • Τα εναέρια μέσα φέτος είναι αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, καθώς και 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι, η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.
  • Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό:
   • Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.
   • Παράλληλα, έχουν γίνει και συνεχίζονται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζώνες και  συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.  Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..
 • Είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο Καλοκαίρι και καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια με συνεργασία όλων των Αρχών τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς. Η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση και η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, θα είναι μεγάλη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια σκληρή δουλειά, στενή συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, πόσο μάλλον όταν οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές.

 

Θετική αποτίμηση της Ελλάδας από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης

Υψηλό βαθμό συμμόρφωσης έχει επιδείξει η χώρα μας εφαρμόζοντας το 85% των συστάσεων που της έχουν γίνει από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Προσαρτήματος που δημοσιεύθηκε (01.06.2022) και αποτελεί μέρος της 2ης Έκθεσης Συμμόρφωσης για την εφαρμογή των συστάσεων στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO για την Ελλάδα με θέμα την «Πρόληψη της Διαφθοράς όσον αφορά βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς».

 • Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ποσοστό 85% των συστάσεων έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά ή έχουν εν μέρει υλοποιηθεί από τη χώρα μας, ενώ 15% αυτών δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί.
 • Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά το κανονιστικό πλαίσιο για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε εν ενεργεία και πρώην μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Βουλής να αρνηθεί εισαγγελικά αιτήματα για άρση ασυλίας μόνο σε περιπτώσεις που αυτά έχουν άμεση συνάφεια με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.
 • Παράλληλα, στο κείμενο της Έκθεσης αποτιμώνται θετικά οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της χώρας για τη θέσπιση υποχρέωσης εκπόνησης έκθεσης κανονιστικών επιπτώσεων για όλα τα νομοσχέδια και η σύσταση της νέας Υπηρεσίας Δικαστικών Στατιστικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (JustStat).
 • Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόσφατη Έκθεση του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των τριών τελευταίων συστάσεων του 4ου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO που παραμένουν ανοικτές. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συστάσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή (02.06.2022) του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Η Έκθεση της GREGO έρχεται να προστεθεί σε σειρά θετικών αποτιμήσεων που έχουν γίνει από διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και στις οποίες επισημαίνεται η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται το αποτελεσματικό έργο της Ε.Α.Δ. και η καθοριστική συνδρομή της στην εθνική αυτή προσπάθεια.

 

Ενημέρωση των κομμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού  στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις για την Ουκρανία με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού  στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία. Η ενημέρωση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στις 10 το πρωί.

 • Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές αυτές -όπως είναι γνωστό- εντάσσονται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η Κυβέρνηση υπέρ του αμυνόμενου στον πόλεμο αυτό, συντασσόμενη με τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας μας, εναντίον του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, εναντίον των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των δεσποτικών αντιλήψεων αυταρχικών ηγετών.
 • Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικo-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.
 • Υπογραμμίζεται ότι η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία  θα γίνεται αφού  παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα, που θα τα αντικαταστήσουν.

 

Recommended For You