Νέα διακοπή για τις 19/5 στην δίκη του πενταμελούς εφετείου για το παραδικαστικό Ν2!

… Μαντούβαλος – Ευσταθίου και τα “άλλα παιδιά” στο εδώλιο με πολυετείς πρωτόδικες καθείρξεις. Μετά από βαριές ποινές αλλά και χορήγηση αναστολής μέχρι την έφεση σε όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μπολέτση για χρηματισμό ήρθε η ώρα του 5μελους εφετείου. 

Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και π. δικηγόρο, (του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια) Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.Το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 χρόνια.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος υποστήριξε ότι είναι αθώος ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Το δικαστήριο ξεκίνησε 28/3 ξεκίνησε την ακροαματική διαδικασία της πρώτης ημέρας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αποβληθεί η πολιτική αγωγή που παρίσταται εκ μέρους του δημοσίου αλλά και ο βασικός μάρτυρας Γιάννης Μπολέτσης, εξαιτίας νομικών επιχειρημάτων που όμως δεν έγιναν αποδεκτά από την έδρα του δικαστηρίου.

Όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου ήταν απόντες, όπως και τις προηγούμενες φορές, και όλοι πλέον οι διάδικοι αλλά κυρίως οι δικαστές ανέμεναν το τι θα πει ο επιχειρηματίας Μπολέτσης. Με την έναρξη της κατάθεσης του έγινε σε όλους αντιληπτό ότι δεν ήταν διατεθειμένος να χαριστεί σε κανέναν, παρά τα όσα ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Επανέλαβε όσα είχε πει πρωτόδικα και με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες “Οι κατηγορούμενοι κ. πρόεδρε είναι μια σπείρα που με εκβίασε και μου ζήτησε χρήματα για να πληρώσει δικαστές, προκειμένου όπως μου είπαν να αθωωθώ σε επικείμενη δίκη μου”

Ο Μπολέτσης αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, όπως είπε, του εκβιασμού που δέχτηκε αλλά και των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτόν. Δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση ότι παρά το γεγονός της βεβαριμένης υγείας του αλλά και της ηλικίας του, είχε μεστό και τεκμηριωμένο λόγο με απαντήσεις ουσίας σε κάθε ερώτηση που του έκανε η έδρα, αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ο Μπολέτσης κρατούσε στα χέρια του μια σειρά απο Cd και ζήτησε από το δικαστήριο να ακουστούν προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η αλήθεια. “Εδώ μέσα είναι οι διάλογοι της σπείρας και των εκβιασμών” Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του.

Η δίκη διακόπηκε με την συνέχεια της κατάθεσης του επιχειρηματία Μπολέτση την Παρασκευή 8 ΑπριλίουΗ συνέχεια της κατάθεσης του Μπολέτση ήταν συντριπτική σε βάρος των κατηγορουμένων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι ερωτήσεις εκ μέρους του Πέτρου Μαντούβαλου που κάθεται στο εδώλιο προς τον Ιώαννη Μπολέτση . Σε λίγα λεπτά το κλίμα στο δικαστήριο είχε τιναχτεί στον αέρα. Το ότι δεν πιάστηκαν στα χέρια μόνο στην ψύχραιμη παρέμβαση της προέδρου μπορεί να αποδοθεί.

Οι απαξιωτικές εκφράσεις του Μαντούβαλου σε βάρος του βασικού μάρτυρα… δεν έπεσαν κάτω. “Είσαι απατεώνας και πρέπει να ντρέπεσαι Μαντούβαλε” φώναζε ο Μπολέτσης. “Την μαγκιά σου και τους μπράβους που χρησημοποιείς να μου τους δείξεις έξω από το δικαστήριο. Σέβομαι την έδρα και δεν σου απαντώ όπως πρέπει” συνέχισε ο επιχειρηματίας – βασικός μάρτυρας να λέει προς τον Πέτρο Μαντούβαλο.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα η δίκη διακόπηκε για τις 13/5 αλλά με την έναρξη της δίκης και λόγο του γεγονότος ότι απουσίαζε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ιάκωβου Γιοσάκη, που είχε σειρά να ρωτήσει τον μοναδικό μάρτυρα της δίκης Γιάννη Μπολέτση η δίκη διακόπηκε ξανά για τις 19/5. Αυτήν την φορά όπως μάθαμε ο επιχειρηματίας Μπολέτσης είχε μαζί του και μία σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν το πολυτελές σπίτι ενός εκ τωνκατηγορουμένων δεν συνάδει με τα εισοδήματα του! Προφανώς η συνέχεια την επόμενη Πέμπτη θα είναι απολαυστική!

Recommended For You