Νέα είσοδος made in France στην ελληνική αγορά ΑΠΕ η Akuo Energy

Την είσοδο ενός νέου παίκτη «made in France» στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ -όπου γαλλικοί όμιλοι έχουν ήδη πολύ ισχυρή παρουσία- σηματοδοτούν τα σημερινά εγκαίνια του έργου της Akuo Energy στη Λάρισα, που αφορούν σε 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 4 MW.

H Akuo πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά μέσω του project GR-Eco Islands στη Χάλκη, καθώς ήταν η εταιρεία -που μαζί με την «συμπατριώτισσά» της Οnexom/Vinci ανέλαβαν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος που παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού.

Τώρα όμως πρόκειται για το πρώτο εμπορικό έργο της Akuo Energy που «μπαίνει στην πρίζα» και το πρώτο στο οποίο η εταιρεία θα προβεί στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην αγορά, μέσω της συμμετοχής της στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της εταιρείας Eric Scotto αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού μέσα στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αδειοδοτική «ωρίμανση» χαρτοφυλακίου σταθμών συνολικής ισχύος 500 MW, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους αφού οριστικοποιηθεί η χρηματοδότησή τους.

Αυξημένο Γαλλικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η Akuo Energy αποτελεί τον τελευταίο «κρίκο» στην «αλυσίδα» των γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Η EREN (στην οποία έχει μετοχική συμμετοχή η Total Energies) και η Electricite de France (EDF) είναι από τους ιστορικούς leaders στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, με χαρτοφυλάκια εγκατεστημένης ισχύος 250,2 και 238,2 ΜW αντίστοιχα -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2022- που τους τοποθετούν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα μεταξύ των μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου. Όσον αφορά στην EDF, Ο ελληνικός βραχίονας συστάθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω 12 θυγατρικών στους τομείς των αιολικών, φωτοβολταικών και υβριδικών σταθμών, καθώς και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της με έργα εν λειτουργία ξεπερνά τα 300 ΜW και διαθέτει ¨δεξαμενή» έργων με άδειες παραγωγής άνω των 4,5 GW. Η δε Eren Hellas διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη της τάξης του 1 GW και εκτός από τα αιολικά πάρκα αναπτύσσει και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Φιλόδοξα σχέδια αύξησης του αποτυπώματός της στην Ελλάδα διαθέτει και η ελληνική θυγατρική του γαλλικού ομίλου Voltalia (με φωτοβολταϊκά έργα σε λειτουργία 16,7 MW) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών έργων παραγωγής καθαρής ενέργειας 1 GW και στοχεύει να το αναπτύξει όλο. Τα έργα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρόκειται να κατασκευαστούν διεκδικώντας τόσο εγγυημένες τιμές όσο και με τη σύναψη PPA.

Άλλος παίκτης με «γαλλικό κλειδί» για την ελληνική αγορά ΑΠΕ είναι η QAIR, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας δεσπόζει το mega-φωτοβολταϊκό ισχύος 250 ΜW που αναπτύσσει στα Φάρσαλα, έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων για να επιταχυνθεί η αδειοδοτική του ωρίμανση. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται στα 500 MW και η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί πέρα από τα παραδοσιακά έργα ΑΠΕ στα υπεράκτια αιολικά, το υδρογόνο και την αποθήκευση με μπαταρίες.

Οι EDF, Akuo, Voltalia και QAIR βρίσκονταν μεταξύ των εταιρειών που είχαν τετ-α-τετ συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στο τέλος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για ένταση του ενδιαφέροντός τους για την ελληνική αγορά ενέργειας. Στην «ατζέντα» όμως υπήρχαν και επαφές με γαλλικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται πέρα από την ενέργεια και στην διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, όπως ο κολοσσός του κλάδου Veolia, η Saur και η 3WAYSTE, με τον εν λόγω κλάδο να εμφανίζει έντονη κινητικότητα και να προσελκύει μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους το τελευταίο διάστημα.

Recommended For You