Νέες αυξήσεις έρχονται στα τρόφιμα

Αναταραχή έχει επικρατήσει στον κλάδο των τροφίμων, καθώς αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 16,2% ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον βιομηχανικό τομέα των ειδών διατροφής, γεγονός που σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να επικρατήσει περαιτέρω αύξηση των τιμών λιανικής.

O  Ιανουάριος ”παρουσίασε” σημαντικές ανατιμήσεις στα καύσιμα κίνησης και πολύ μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και πολύ μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, κάτι που θα αποτυπωθεί τον επόμενο μήνα στο τιμολόγιο λιανικής. Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει μείωση στην τιμή λιανικής, αλλά η διαφορά δεν περνάει στην τιμάριθμο καθώς μέσω του μηχανισμού επιδοτήσεων οι τιμές διατηρούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα σε ό,τι αφορά τον ίδιο πάροχο. Επίσης έχουν αρχίσει να προβληματίζουν και οι ανατιμήσεις στα ενοίκια από την στιγμή που στις ανανεώσεις των συμβολαίων περνούν αυξήσεις, ενώ κύριο και βασικό πρόβλημα παραμένουν τα τρόφιμα. Μένει να φανεί μέσα στον Φεβρουάριο αν ο Ιανουάριος θα ”κλείσει” με μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική από το 15,5% του Δεκεμβρίου.

Τιμές παραγωγού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξάνεται για 4ο συνεχόμενο μήνα με μικρότερο ρυθμό, κάτι το οποίο κυρίως οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα  με στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα ο Δεκέμβριος έκλεισε με αύξηση 16,5%, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο, η δε μεταβολή του Δεκεμβρίου του 2022 είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021 συγκριτικά με το 2020, καθώς τότε είχε καταγραφεί θετική μεταβολή 29,4%.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022-Δεκεμβρίου 2022, συγκριτικά με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021-Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,1%, έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 16,5% τον Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται τόσο στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5% όσο και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.

Recommended For You