Νέες δικαστικές περιπέτειες για τη Shell – Μήνυση για αποτυχία αντιμέτωπισης των κλιματικών κινδύνων

Η μήνυση υποβλήθηκε από την ClientEarth στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Αντιμέτωπη με ακόμη μία δικαστική περιπέτεια βρίσκεται η Shell, εις βάρος της οποίας υποβλήθηκε μήνυση για περιβαλλοντικές παραβιάσεις. 

Δύο χρόνια αφότου ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την ενεργειακή εταιρεία να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ομάδα επενδυτών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον των 11 μελών της διοίκησης, με την κατηγορία της αποτυχίας διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων. 

Η μήνυση υποβλήθηκε από την ClientEarth στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα βαρύ «κατηγορώ» για την απουσία στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία των Παρισιών για το Κλίμα 

«Η διοίκηση επιμένει σε μια στρατηγική, η οποία είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εκτίθεται σε κινδύνους, οι οποίοι υπονομεύουν τη μελλοντική επιτυχία της Shell» υποστήριξε ο Πολ Μπένσον, δικηγόρος της ClientEarth.  

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Παρισιών, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, προβλέπει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.  

«Δεν αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς της ClientEarth» ανταπάντησε εκπρόσωπος της Shell. «Τα μέλη της διοίκησης τηρούν όλα τα νομικά τους καθήκοντα, δρώντας προς το συμφέρον της εταιρείας».  

Το 2021, η Shell διατάχθηκε από το Δικαστήριο της Χάγης να περιορίσει τις εκπομπές αερίου κατά 45% έως το 2030, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία υποχρεούται να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.  

«Η Shell έχει ως στόχο να μηδενίσει τις εκπομπές έως το 2050» επανέλαβε η εταιρεία, σε νέα της ανακοίνωση. «Η προσφυγή δεν αλλάζει αυτόν τον στόχο».  

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Ιδίως από την στιγμή που το 2022 -έτος ρεκόρ για την κερδοφορία της Shell (σχεδόν 40 δισ. δολάρια) – οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν λιγότερες από τις μισές σε σχέση με τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.  

Πηγή: newmoney.gr

Recommended For You