Νέος χώρος κεντροαριστερού διαλόγου – «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών»

«H πραγματικότητα έχει το μισό δίκαιο και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Το άλλο μισό δίκιο το έχει το όνειρο». Αυτή τη φράση του στιχουργού, συγγραφέα και ποιητή Οδυσσέα Ιωάννου διάλεξαν για να δώσει σφυγμό στο χώρο πολιτικού διαλόγου που δημιούργησαν,  νέοι σε ηλικία,  με ιδεολογική αναφορά  στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Προέρχονται από διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας (νομικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες), « χωρίς μονοσήμαντες κομματικές αντιστοιχίσεις»,  όπως σημειώνουν, αν και ορισμένοι από αυτούς κινούνται κοντά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και, ευρύτερα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Συγκρότησαν  το «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.)  με στόχο να αποκτήσουν βήμα όσοι  πιστεύουν «στο πρωτείο της Δημοκρατίας, της πολιτικής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι της δυναστικής κυριαρχίας των ανεξέλεγκτων αγορών και του αχαλίνωτου κέρδους».

Ο ιστότοπος που έφτιαξαν (https://ideologikodiktio.com/)  λειτουργεί  ως το   διαδικτυακό πεδίο «συνάντησης»  για ανταλλαγή απόψεων. Όπως σημειώνουν είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής σε  εκδηλώσεις και συζητήσεις, «για τη δημοκρατία, για τις προοδευτικές ιδέες και πολιτικές, που μπορούν να ξανασυντάξουν μια καλύτερη ζωή».

Τη συντονιστική επιτροπή του «Ιδεολογικού Δικτύου Ελλήνων  και  Ευρωπαίων Σοσιαλιστών»  (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.)  την απαρτίζουν οι  εξής :

Μιχάλης Βασιλειάδης –Εκπαιδευτικός / Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης (Κομοτηνή),
Γιάννης Δραμουντάνης- Τραπεζικός/ Πρόεδρος εργαζομένων Παγκρήτιας Τράπεζας/ Μέλος Γεν. Συμβ. Ο.Τ.Ο.Ε.(Ηράκλειο), Μαργαρίτα Καστανίδου- Πολιτικός Επιστήμονας (Θεσσαλονίκη), Γιάννης Μαρινάτος- Εκπαιδευτικός/ Γεν. Σύμβ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.(Ρέθυμνο), Βασίλης Ναούμ -Ιατρός ΩΡΛ (Καστοριά), Δημήτρης Παπαγεωργίου- Μηχανολόγος Χωροταξίας (Θεσσαλονίκη), Κωνσταντίνος Πατσαλάς- Δικηγόρος/ Προέδρος Κοινότητας Δρυμού (Θεσσαλονίκη),  Κώστας Παυλίδης-  Επιχειρηματίας (Κέρκυρα), Βασίλης Σιαπέρας- Δικηγόρος/ Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Ελένη Ταϊγανίδου – Πολιτικός Μηχανικός (Αθήνα), Κατερίνα Τσιαμπέρα- Δικηγόρος (Θεσσαλονίκη),  Σπύρος Χριστοφορίδης- Δικηγόρος ( Θεσσαλονίκη).

Ήδη στον ιστότοπο του Δικτύου  «Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.» έχουν αναπτύξει τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κεντροαριστερά, τα κοινωνικά επίδικα της περιόδου , επιστήμονες και πολιτικοί. Άρθρα τους έχουν δώσει μεταξύ άλλων οι  Χάρης Καστανίδης,  Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής,    Γιώργος  Σωτηρέλης,  Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θέμης Τζήμας, Δρ. Νομικής- Μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Εν είδει πολιτικής διακήρυξης , το κείμενο για τη δημιουργία του Δικτύου «Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.», – δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα (19.5.2022) – αναφέρει τα εξής:

«Η Δημιουργία Ενός Ιδεολογικού Δικτύου

Κοινή συνισταμένη όσων αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.) είναι να αποκτήσουν βήμα όσοι πολίτες πιστεύουν στο πρωτείο της Δημοκρατίας, της πολιτικής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι της δυναστικής κυριαρχίας των ανεξέλεγκτων αγορών και του αχαλίνωτου κέρδους. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια πολιτών που έχουμε ως κοινή ιδεολογική αναφορά μας τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς μονοσήμαντες κομματικές αντιστοιχίσεις.

Μια συλλογική προσπάθεια να επανεπινοήσουμε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, θέλουμε στη ζωή μας περισσότερη δικαιοσύνη, καλύτερη μόρφωση και περισσότερο φως, ότι δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, συμμετέχοντας σε μια Δημοκρατία που σφύζει από την κίνηση των πολιτών, χωρίς να ασφυκτιά από τα συμφέροντα των λίγων.

Μπροστά στη Sacrificio Intellectus (απουσία της λογικής) και στην ηθικοπνευματική παρακμή που βιώνουμε στην πολιτική, στην κοινωνία, στη δικαιοσύνη, στην οικονομία, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, δηλώνουμε πως θα προσπαθήσουμε αδιάπτωτα να στήσουμε ανάχωμα. Ανάχωμα διαλόγου και συμμετοχής απέναντι στην ιδιώτευση και την καταναλωτική απάθεια, ανάχωμα διαφωτισμού απέναντι στην άγνοια, στους μύθους και τους ψιθύρους.

Και θεωρούμε πως δεν περισσεύει κανείς, ώστε να κουβεντιάσουμε θαρρετά, σε εκδηλώσεις και συζητήσεις, για τη δημοκρατία, για τις προοδευτικές ιδέες και πολιτικές, που μπορούν να ξανασυντάξουν μια καλύτερη ζωή. Να προβληματιστούμε και να καταθέσουμε νέες ιδέες για την εγκατάσταση του ανθρώπου στη χώρα της γνώσης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, και της προόδου.

Η κατάθεση κάθε σκέψης και πρότασης, κάθε βιώματος και απαντοχής είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μια ώσμωση ιδεών και να καταρτιστεί ένα νέο ιδεολογικό μανιφέστο, μια προοδευτική αποτύπωση ρηξικέλευθων απόψεων.

Αντί επωδού σε τούτο το σάλπισμα συμμετοχής, μια φράση του Οδυσσέα Ιωάννου: “η πραγματικότητα έχει το μισό δίκαιο και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Το άλλο μισό δίκιο το έχει το όνειρο”.

Σας περιμένουμε στην κοινή συζήτηση και δράση».


Αρθρογράφος:


Πηγή: documentonews.gr

Recommended For You