Συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος που γνώριζε το έργο τους ή απλώς παρακολούθησε αυτές τις ημέρες τις αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό τους, αποτίουν φόρο τιμής στα 5 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Titan, που έχασαν τη ζωή τους όταν αυτό διαλύθηκε στον δρόμο του προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Τα θύματα ήταν ο Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, ο Σαζάντα Ντάγκουντ, 48 ετών, ο γιος του Σουλεμάν Ντάγουντ, 19 ετών, ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών και ο Στόκτον Ρας, 61 ετών. Οι οικογένειές τους εξέφρασαν «βαθιά θλίψη» και υπογράμμισαν τις εξερευνητικές τους προσπάθειες. Η OceanGate σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «πραγματικούς εξερευνητές που μοιράζονταν την αγάπη για περιπέτεια».

Ένα ρομποτικό καταδυτικό όχημα βρήκε πέντε μέρη του σκάφους περίπου 1.600 πόδια (487 μέτρα) από το ναυάγιο του Τιτανικού την Πέμπτη, γράφοντας έτσι τον τραγικό επίλογο στη διεθνή πενθήμερη έρευνα για το υποβρύχιο.

via BBC

Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα συντρίμμια είναι ο κώνος της ουράς του σκάφους και το πλαίσιο προσεδάφισης γεγονός που δείχνει ότι προκλήθηκε μια έκρηξη στο εσωτερικό του σκάφους που το διέλυσε. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει τώρα να γίνει μια προσπάθεια συλλογής όσων περισσότερων συντριμμιών του βαθυσκάφους Titan είναι εφικτό ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με αυτή που γίνεται μετά από αεροπορικά ατυχήματα.

Μόλις οι ερευνητές επαναφέρουν όσα περισσότερα μέρη του Titan στην επιφάνεια θα εξετάσουν τα ανθρακονήματα από τα οποία αποτελούνταν το βαθυσκάφος και θα πάρουν απαντήσεις από τον τρόπο που έχουν υποστεί τις ζημιές. Κάθε κομμάτι του Titan θα εξεταστεί προσεκτικά κάτω από μικροσκόπια για να εντοπισθούν στοιχεία που να δείχνουν πού και πώς προκλήθηκαν ρήγματα στο σκάφος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

«Πέρασε τις τελευταίες στιγμές στον τόπο που σήμαινε τόσα για εκείνον»

Ο θετός γιος του Ναρζολέ, Τζον Πασκάλ, σχολίασε πως ο πατέρας του πέρασε τις «τελευταίες στιγμές κοντά στον τόπο που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν»
Διάσημος ωκεανογράφος και εξερευνητής, ο 77χρονος ήταν γνωστός ως «Mr Titanic» λόγω της τεχνογνωσίας του στο βυθισμένο πλοίο. Είχε ολοκληρώσει περισσότερες από 35 καταδύσεις στο ναυάγιο του υπερωκεάνιου.

«Το σπίτι του μακριά από το σπίτι του ήταν ο ωκεανός, ένιωθε τόσο άνετα εκεί. Τόσο μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης αφορά τον κίνδυνο και αισθάνομαι ότι εκείνος είχε αποδεχθεί τον κίνδυνο», είπε στο CBS News.

«Το να βρίσκεται στον Τιτανικό σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες του στιγμές, ενώ είναι τόσο ωμό και φρέσκο…νομίζω ότι σημαίνει πολλά που πέρασε τις τελευταίες του στιγμές κοντά σε μια τοποθεσία στον κόσμο που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν», πρόσθεσε.

Ο κ. Πασκάλ είπε ακόμη ότι η σχέση μεταξύ του Ναρζολέ και της μητέρας του Μισέλ Μαρς- πρώην παρουσιάστριας του CBS News που πέθανε το 2017 – ήταν «πραγματικά ξεχωριστή».

Σε δήλωσή της η οικογένεια του Ναρζολέ αποχαιρέτισε έναν από τους μεγαλύτερους εξερευνητές βαθέων υδάτων: «Όταν σκέφτεστε τον Τιτανικό και όλα όσα γνωρίζουμε για το πλοίο σήμερα, θα σκεφτείτε τον Πολ Ανρί Ναρζολέ και το θρυλικό έργο του.

«Αλλά αυτό για το οποίο θα τον θυμόμαστε περισσότερο είναι η μεγάλη του καρδιά, η απίστευτη αίσθηση του χιούμορ και το πόσο πολύ αγαπούσε την οικογένειά του. «Θα μας λείπει σήμερα και κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μας».

«Η τραγωδία βγάζει το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους»

Συγκινητική και ταυτόχρονα δηκτική η δήλωση της οικογένειας Ντάγουντ, που θρηνεί τον γιο του 48χρονου Σαζάντα και του 19χρονου γιου του, Σουλεμάν.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα αυτής της τραγωδίας, που παρακολούθησε όλος ο κόσμος. Όπως συμβαίνει με κάθε τραγωδία αυτού του μεγέθους, αναδεικνύει το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους.Κάποιοι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν, άλλοι χρησιμοποιούν αυτές τις στιγμές για προσωπικά οφέλη. Το πώς συμπεριφέρεται κάποιος σε τέτοιες συνθήκες αποκαλύπτει περισσότερα για τον χαρακτήρα του από οτιδήποτε άλλο. Η οικογένεια παραμένει συγκλονισμένη με την αγάπη και την υποστήριξη που έχει λάβει και είναι ευγνώμων σε αυτούς που έδειξαν το καλύτερο στην ανθρωπότητα».

«Ήταν τρομοκρατημένος» λέει η θεία του 19χρονου

Η θεία του 19χρονου Σουλεμάν, Αζμέντ Ντάγουντ, είπε στο NBC ότι ο ίδιος δίσταζε να πάει στην κατάδυση για να δει το ναυάγιο του Τιτανικού. Ένιωθε «τρομοκρατημένος» για το ταξίδι, αλλά ήθελε να ευχαριστήσει τον μπαμπά του.Επιβιβάστηκαν στο πλοίο την περασμένη Κυριακή, που ήταν η Ημέρα του Πατέρα στη Βόρεια Αμερική. «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι μία εξωπραγματική κατάσταση.

Τζέιμς Κάμερον: Μια εφιαλτική παρωδία

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έχει ολοκληρώσει 33 καταδύσεις στον Τιτανικό, είπε στο BBC News ότι είχε προβλέψει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα μέρες νωρίτερα.

Όταν έμαθε ότι το υποβρύχιο είχε χάσει ταυτόχρονα το ίχνος πλοήγησής του και την επικοινωνία του, αισθάνθηκε αμέσως ότι είχε συμβεί μια καταστροφή.

«Ένιωσα στα κόκκαλά μου αυτό που είχε συμβεί. Για να αποτύχει το ηλεκτρονικό σύστημα του υποβρυχίου και το σύστημα επικοινωνίας του να αποτύχει και ο αναμεταδότης εντοπισμού του να αποτύχει ταυτόχρονα – ήξερα ότι το υποβρύχιο έχει καταστραφεί».

Ο Κάμερον είπε στο BBC News ότι την περασμένη εβδομάδα την «αισθάνθηκε σαν μια παρατεταμένη και εφιαλτική παρωδία κατά την οι άνθρωποι μιλούν χωρίς να ξέρουν για θορύβους και οξυγόνο και όλα αυτά τα άλλα πράγματα. Ήξερα ότι το υποβρύχιο καθόταν ακριβώς κάτω από το τελευταίο γνωστό βάθος και τη θέση του. Εκεί ακριβώς το βρήκαν», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι μόλις ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα αναπτύχθηκε την Πέμπτη, οι ερευνητές «το βρήκαν μέσα σε ώρες, πιθανώς μέσα σε λίγα λεπτά».

Πηγή: naftemporiki.gr