Νικαίας Αλέξιος: ”Χωρίς Χριστό χάνουμε το νόημα της ζωής” (ΦΩΤΟ)

 Από το άρθρο που έγραψε ο Θάνος Θανόπουλος

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε εχθές, Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022, η Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Αιγάλεω.

Στις ακολουθίες χορστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου τον συνεφημέριό του π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ο Εσταυρωμένος Θεάνθρωπος γνωρίζει καλά πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η διάθεση των ανθρώπων. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για όσα μας προσφέρει δείχνουμε ότι αποδεχόμαστε την δωρεά Του, ότι θέλουμε τη Χάρη Του, ότι επιθυμούμε να έχουμε σχέση μαζί του. Αυτή τη σχέση επιθυμεί και ο Χριστός από αγάπη για το πλάσμα Του. Την επιθυμεί, για την μένοντας μακριά του, δεν είμαστε ούτε ευτυχείς ούτε ασφαλείς.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος πρόσθεσε: “Χωρίς Χριστό χάνουμε το νόημα της ζωής στερούμαστε το φως και η ύπαρξη μας γεμίζει θλίψη, που εξελίσσεται σε δυστυχία, την οποία μόνον Εκείνος δύναται να θεραπεύσει. Ο Χριστός επιθυμεί τόσο πολύ την σχέση με τον άνθρωπο, ώστε έφτασε στο σημείο να γίνει ο ίδιος άνθρωπος και να ανέλθει στον Σταυρό, για να διαγράψει τις αμαρτίες μας, να τις ξεπλύνει με τον πανάχραντο αυτό το αίμα Του, να μας αγκαλιάσει θερμά με ένα στόχο: Να ενώσει το χάσμα που προκάλεσε η παρακοή, η πτώση, και η εξορία μας από τον Παράδεισο.”

Ενώ Τον ατενίζουμε στο Σταυρό, ας εξετάσουμε τον εαυτό μας. Να ερευνήσουμε την ψυχή μας και τη ζωή μας, και να δούμε ποια είναι η στάση μας απέναντί Του. Τι ανταποδίδουμε στις ευεργεσίες του; Πέρα από ξύδι και χολή, περισσεύει η κακία μας, η απιστία μας, η αδιαφορία μας για τις εντολές Του. Όμως παρά την έκπτωσή μας Εκείνος μας περιμένει. Συγχώρησε το ληστή. Δεν θα συγχωρήσει κι εμάς; Σίγουρα θα μας συγχωρήσει” – τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Νικαίας συμπλήρωσε: “Απόψε προσκυνούμε τα Πάθη του Χριστού. Προσκυνούμε Εκείνον που κρέμασε την γη πάνω στα ύδατα και όμως ο Ίδιος κρεμάται άδοξα επάνω στο Σταυρό. Τον προσκυνούμε γιατί τα Πάθη Του Κυρίου είναι λυτρωτικά. Πίσω από αυτά υποφώσκει η Δόξα και η Ανάσταση. Και έχει μια νότα θριαμβικής χαράς ο Γολγοθάς επί των σκοτεινών δυνάμεων του εχθρού. Γι’ αυτό η Εκκλησία θρηνεί σε κλίμα χαρμολύπης και μας καλεί να δείξει και την επερχόμενη ένδοξη Ανάσταση του“.

Βρισκόμαστε ενώπιον του ομοιώματος του Γολγοθά. Ας πλησιάσουμε και ας αποθέσουμε στα Πανάχραντα πόδια του Θεανθρώπου Λυτρωτού μας, όχι μόνον άνθη, αλλά τις αμαρτίες μας. Ας ζητήσουμε την συγχώρηση για όσα τον πικράναμε, διότι οι αμαρτίες μας του προκαλούν πόνο και θλίψη και εγκατάλειψη ως εκείνη επί του Σταυρού. Εκείνον μόνο καθικετεύουμε να χαρίσει την ειρήνη Του στις εμπόλεμες περιοχές, να μας απαλλάξει από την θανατηφόρα ασθένεια που συνεχίζει να ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα, και ακόμη από τις κακόβουλες εγκληματικές πράξεις που συνταράσσουν τις κοινωνίες μας” – υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος να σημεθωθεί ότι τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης Ζάχαρης Δημήτριος και ο Λαμπαδάριος Πελεκάνος Δημήτριος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

{https://www.romfea.gr/}

Recommended For You