Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων

Επιταχύνουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου έως το καλοκαίρι να εκδοθούν και να πληρωθούν χιλιάδες συντάξεις και αναδρομικά ποσά που αφορούν παράλληλη συνταξιοδότηση καθώς και προσαύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης συνταξιούχων. Με το βάρος των προσπαθειών να έχει πέσει στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων κύριας ασφάλισης ώστε να μπει ένα όριο στην ταλαιπωρία και την αναμονή εκατοντάδων χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων χωρίς κάποιο εισόδημα, η έκδοση των συγκεκριμένων αιτήσεων είχε μπει σε δεύτερη μοίρα.

Πλέον το απαραίτητο λογισμικό είτε βελτιώνεται είτε σχεδιάζεται εξαρχής, με στόχο να μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης και οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες που αφορούν αφενός χιλιάδες συνταξιούχους, αφετέρου και ιδιαίτερα στην περίπτωση της παράλληλης συνταξιοδότησης αναδρομικά χιλιάδων ευρώ ανά περίπτωση.

Οσον αφορά την παράλληλη συνταξιοδότηση, από το 2016 και εφεξής εκκρεμούν περίπου 15.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ήδη η διαδικασία έκδοσής τους έχει «ξεπαγώσει» και έχουν πληρωθεί περίπου 4.000 συνταξιούχοι, οι νέες αιτήσεις εκδίδονται σχετικά γρήγορα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βελτιωθεί εκ νέου το λογισμικό για το Δημόσιο και να «τρέξει» ταχύτερα η έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων.

Βάσει διαθέσιμων στοιχείων, αφορά περίπου 3.500 με 4.000 περιπτώσεις κυρίως γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία των «επιστημόνων» με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και περίπου 10.000 με 11.000 περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα με ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΕΤΑΑ ή το ΙΚΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από το Δημόσιο και τον τέως ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, αυτές οι περιπτώσεις θα λάβουν αναδρομικά που ενδέχεται να ξεπερνούν και τις 30.000 ευρώ, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αφορούν ακόμη και έξι έτη.

Αφορούν παράλληλη συνταξιοδότηση και προσαύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης συνταξιούχων.

Αντίθετα, από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα, χάρη στο νέο λογισμικό το οποίο λειτουργεί στον ΕΦΚΑ έκτοτε, έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία και το απαιτούμενο λογισμικό για την προσαύξηση σύνταξης σε συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται. Βάσει του νόμου 4670/2020, ο οποίος βέβαια ακόμη και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, οι καταβληθείσες εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με στόχο την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους. Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30%, όσο και τις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, υποβάλλει αίτηση προκειμένου ο ΕΦΚΑ να του πιστώσει προσαυξημένη τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξή του ως εξής:

• Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

• Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Recommended For You