Ξεχωριστή γιορτή βετεράνων Ιωνικού-ΑΕΚ, για τις αλησμόνητες πατρίδες(φωτό βίντεο)

Ο Ντιμίτρι Τσιγκρίνσκι οι βετεράνοι άσοι Θωμάς Μαύρος, Γιώργος Κεφαλίδης και Γιώργος Γλυκός, ο προπονητή του Ιωνικού Δημήτρης Σπανός, αλλά και οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ, Γιάννης και Παναγιώτης Τσιριγὠτης, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στον 20ο αγώνα βετεράνων Ιωνικού-ΑΕΚ, που είναι αφιερωμένος στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο αγώνας είχε την λάμψη που ταιριάζει σε ένα θεσμό που κρατάει 22 χρόνια, ενώ στο αγωνιστικό του σκέλος, η ΑΕΚ με δύο γκολ του Μάρκου Μυλωνά, επικράτησε 2-0

ΓΡΑΦΕΙ ο Δημήτρης Κουμουρτζής

Ξεχωριστή ήταν για τους βετεράνους Ιωνικού και ΑΕΚ η Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022… Αφ’ ενός μεν γιατί έγινε το μεταξύ τους παιχνίδι δεν έγινε στην φυσική εδρα του Ιωνικού στη Νίκαια αλλα στο «Παντελής Νικολαϊδης». Αφ’ ετέρου γιατί δεν έγινε όπως από τοτε που καθιερώθηκε ο θεσμός Μ. Δευτέρα, αλλά μια μέρα αργότερα, εξ αιτίας του παιχνιδιού της ΑΕΚ στα Γιάννινα.

Και ακόμη γιατί είχε τη λάμψη, που άρμοζε στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Στο παιχνίδι, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας που έχουν μεταξύ τους οι άσσοι των δύο ιστορικών και με προσφυγικές καταβολές συλλόγων.

Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Πορφύρης που μετά την ΑΕΚ πήγε στον Ιωνικό, βρήκε τους συμπαίκτες του Βασίλη Ξενάριο, Μιχάλη Γρίμπιλα, Στέλιο Βογιατζη, Γιαννη Ξανθόπουλο και Δημήτρη Σπανό.. Αφ’ ετέρου, γιατί ο 20ος μεταξύ τους αγώνας για τις χαμένες μεν, αλλά αλησμόνητες πατρίδες, που καθιερώθηκε πριν 22 χρόνια, ήταν ποδοσφαιρική γιορτή.

Και οι 300 τυχεροί θεατές, που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Παντελής Νικολαϊδης» στη Νίκαια, απόλαυσαν από τους 30 συμμετέχοντες στον αγωνιστικό χώρο άσους, πλούσιο θέαμα .

Μπορεί αυτή τη φορά να μη μπήκαν πολλά γκολ, όπως μας είχαν συνηθίσει οι άσοι των δύο ομάδων τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως όσοι αγωνίστηκαν, «ξύπνησαν» μνήμες σε όλους όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, που απόλαυσαν μια ωραία ποδοσφαιρική γιορτή. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σιγή για Στέλιο Σεραφείδη και ευχές, να μη υπάρχει στο μέλλον προσφυγιά, στο τελετουργικό
Ο βετεράνος άσος του Ιωνικού,

Κώστας Ντεμελής, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εκδήλωση, αρχικά ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τον αξέχαστο και με ιδιαίτερη αγωνιστική προσφορά όπως είπε στον θεσμό, τον αείμνηστο Στέλιο Σεραφείδη Και στην συνέχεια, κάλεσε τον Δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη, να κάνει χαιρετισμό.

Και ο πρώτος πολίτης της περιοχής, καλωσόρισε τους άσους των δύο ομάδων στον μακροβιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό βετεράνων, αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή τονίζοντας ότι η Νίκαια ήταν η πρώτη προσφυγούπολη μετά τη Θεσσαλονίκη.

Ευχήθηκε να μη ξεχνάμε το δεινά, στους παίκτες υγεία και καλό παιχνίδι, και ποτέ ξανά να μη βιώσουμε ως κοινωνία την προσφυγιά.

Και στη συνέχεια, έδωσε το αναμνηστικό Κύπελλο στην ΑΕΚ που παρέλαβε ο χαρισματικός αριστερό μπακ της δεκαετίας ’60 και ’70, (σ.σ. ο πρώτος φούλ μπακ που είδαμε στα ελληνικά γήπεδο με παρατσούκλι Βιλαβέρντε) Νίκος Σταθόπουλος, Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκαιας, Ελευθέριος Χατζηπαυλίδης, ευχήθηκε «ποτέ πια προσφυγιά» και έδωσε Κύπελλο στον πρόεδρο των βετεράνων του Ιωνικού Βασίλη Ξενάριο.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς, εκ μέρους της ΑΕΚ, ευχαρίστησε τους βετεράνους του Ιωνικού, γιατί με την αρωγή τους διαιωνίζεται για 22 χρόνια ο θεσμός του αγώνα για τις αλησμόνητες πατρίδες, μίλησε για τις κοινές ρίζες Ιωνικού και ΑΕΚ και ευχήθηκε να μη υπάρχουν στη συνέχεια πρόσφυγες

Ο συγκινημένος Τσιγκρίνσκι και οι απονομές

Και στη συνέχεια ήταν η ώρα των απονομών.

Πρώτος τιμήθηκε ο Ντιμίτρι Τσιγκρίνσκι. Στον Ουκρανό κεντρικό αμυντικό, έδωσε αρχικά πλακέτα ο Ιωνικός, δια χειρών του προέδρου των βετεράνων Βασίλη Ξενάριου και του Μιχάλη Μουτάφη.

Και στη συνέχεια, ήταν η σειρά των βετεράνων της ΑΕΚ να δώσουν τιμητική πλακέτα στο 36χρονο άσο, που την παρέλαβε από τα χέρια των Λυσσανδρου Γεωργαμλη και Χρήστου Βασιλόπουλου.

Ο Τσιγκρίνσκι, εμφανώς συγκινημένος πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τις δύο ομάδες που υπηρέτησε στην Ελλάδα, για την τιμή που του έκαναν. «Σε μια περίοδο, που η πατρίδα μου δοκιμάζεται, εγω ζω πρωτόγνωρες στιγμές. Είναι από τι πιο ευχάριστες στιγμές στην καριέρα μου και σας ευχαριστώ.

Έχω περάσει από πολλές ομάδες, αλλά αυτά που έζησα εδώ, τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον Ιωνικό, ήταν συγκινητικά.

Θα σας θυμάμαι όλους με αγάπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός άσος. Και στη συνέχεια ήταν η σειρά να τιμηθεί από τους βετεράνους του Ιωνικού, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Τάκης Τσιριγώτης, από τον πρόεδρο Βασίλη Ξενάριο και τον Μιχάλη Μουτάφη.

Ακολούθως, ο βετεράνος άσος των «αστεροφόρων» Γιάννης Ξανθόπουλος, τίμησε τον προπονητή της επαγγελματικής ομάδας Δημήτρη Σπανό, με τον οποίο τη δεκαετία του 1980, υπήρξαν και συμπαίκτες.

Στη συνέχεια οι Ηλίας Κυριακίδης και Δημήτρης Καραμπούλης τίμησαν εκ μέρους του Ιωνικού τον Θωμά Μαύρο και ο συγκινημένος Μηνάς Σταυρίδης, που έπαιξε στην ΑΕΚ 1968-70 και ήταν συμπαίκτες με το τιμώμενο πρόσωπο, με τον Χρήστο Μακρυγιανέλλη, βράβευσαν τον Γιώργο Κεφαλίδη.

Ακολούθως ο Γιώργος Καραφέσκος εκ μέρους των βετεράνων της ΑΕΚ, τίμησε τον βετεράνο άσο των γηπεδούχων Γιώργο Γλύκα. Την τετράδα των διαιτητών τίμησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιωάννης Μπακατσέλος, και τον γιατρό του αγώνα Αντώνη Δημητροκάλη, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Κώστας Ντεμελής

Παρών ήταν και ο Νικόλαος ο Σούτας ο Βουλευτής Β Πειραιά της ελληνική λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που σε αυτές τις εκδηλώσεις δίνει πάντα το παρών
Ο αγώνας
Ο αγώνας που ακολούθησε ήταν από τους καλύτερους, στα 20 χρόνια του θεσμού.

Μπορεί να μη μπήκαν πολλά γκολ(σ.σ. και γι’ αυτό…ευθύνονται οι τρείς τερματοφύλακες που χρησιμοποιήθηκαν), αλλά και οι αμυντικοί όπως ο Λαζόπουλος (κατά κύριο λόγο) και Καραμπούλης, που ανέκοψαν πολλές φορές τους κυνηγούς της «Ένωσης». Αλλά και οι Γεωργαμλής, Μπαλαρής οι οπίοι σταμάτησαν τον Γρίμπιλα, ο οποίος ήταν η αιχμη του δόρατος στην επίθεση των αστεροφόρων,

Όμως είχαμε πολλές φάσεις στις δύο εστίες και παιχνίδι οργανωμένο από τις δύο ομάδες και κυρίως χωρίς εντάσεις.

Ο Ηλίας Κυριακίδης, στο ντεμπούτο του με τους «κιτρινόμαυρους» εξελίχθηκε σε καταλύτης στον αγώνα. Με αρωγούς τους Δημήτρη Πίττα και Μάρκο Μυλώνα, ουσιαστικά κέρδισαν από τους γηπεδούχους τη μάχη του κέντρου, που με τους Βογιατζή, Μουτάφη, Μαριόλη, επιχειρούσαν να βρουν τους Γρίμπιλα και Αποστολόπουλο, για να δημιουργήσουν ρήγματα στην «κιτρινόμαυρη» οπισθοφυλακή.

Όμως οι Γεωργαμλής και Θεοδωρόπουλος, είχαν πολύ συνεργασία στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Μπαλαρής ήταν πολύ θετικός στο άκρο της άμυνας.

Τα γκολ στην επικράτηση της ΑΕΚ, ο Μάρκος Μυλωνάς στο 59΄ (από πάσα του Κυριακίδη) και το 70΄. Στις αξιοσημείωτες στιγμές του αγώνα οι εντυπωσιακές επεμβάσεις του Βερβέρη στα σουτ των Πάντου (50΄) και Μαριόλη (57΄), που θα μπορούσαν να γείρουν τη πλάστιγγα του αγώνα υπέρ των γηπεδούχων.

Καθοριστικές και οι επεμβάσεις των Μακρυγιανέλη (στο 28΄σουτ Πίττα, 32΄σουτ Μυλωνά) και Παπακωνσταντίνου σε 39΄σουτ του Κυριακίδη και 58΄σε σουτ του πολύ δραστήριου Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου.

Τον αγώνα, διευθύναν οι Αντώνης Τόγιας, που ευχαριστεί του βετεράνους του Ιωνικού, που του έδωσαν την ευκαιρία να διευθύνει έστω και για λίγο στον αγώνα αφού βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο (σ.σ. ο κ. Τόγιας, δεν έχει λείψει ποτε από τον αγώνα για τις αλησμόνητες πατρίδες) με συνεργάτες τους Ανδρέα Πασπαλιάρη, Παύλο Παπίλια και Μίλτο Τερζάνη

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΙΩΝΙΚΟΥ (Εκλέκτορας Βασίλης Ξανάριος) Χρήστος Μακρυγαννέλης, Κώστας Παππάς, Γιαννης Πάντος, Χαράλαμπος Λαζόπουλος, Δημήτρης Καραμπούλης, Στέλιος Βογιατζής, Κοσμάς κουτουλας , Μιχάλης Γρίμπιλας, Γιώργος Μαριόλης, Αλέξης Αποστολόπουλος, Μιχάλης Μουτάφης, (αρχική ενδεκάδα),Χρήστος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Σειτανίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Κώστας Ντεμελής, Γιάννης Ξανθόπουλος, Κωστας Μπεχλιβανίδης, Νίκος Δελληγιάννιδης , Στέλιος Παπαδάκης Νίκος Ξανθόπουλος Μηνάς Σταυρίδης,

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ (Εκλέκτορες Μιχάλης Σιμγδαλας-Γιώργος Καραφεσκος) Χριστόφορος Βερβέρης, Φωτης Μπάλαρης, Δημήτρης Ριαχής, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, Στεφανος Πορφύρης, Ηλιας Κυριακίδης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μάρκος Μυλωνάς, Λυσανδρος Γεωργαμλής, Δημητρης Πίττας, Λαμπρος Γεωργιάδης (αρχική ενδεκάδα) Γαβριήλ Παυλίδης, Αθανάσιος Σαρκίδης, Δημήτρης Ζήσης, Ιβάν Ρούσεφ.Με τηναποστολή και οι Θωμάς Μαυρος, Γιώργος Κεφαλίδης, Νίκος Σταθόπουλος Νίκος Σεβαστόπουλος, Χρήστος Βασίλοπουλος, και ο φροντιστής Γιώργος Βούλγαρης

{https://peiraiotika.gr/}

Recommended For You