Οικονόμου για παρακολούθηση Κουκάκη: Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό εάν η κυβέρνηση γνώριζε

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κοινοβουλευτικός συντάκτης

«Εξαιρετικά προβληματικό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου να γνώριζε η κυβέρνηση εάν παρακολουθείται ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία γνώση εάν ο κ. Κουκάκης παρακολουθείτο.

«Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ και η κυβέρνηση εάν αυτά που λέτε ισχύουν», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως υπογράμμισε υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται από το 2005 σε ότι αφορά τις επισυνδέσεις (παρακολουθήσεις) που είναι νόμιμη. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει και καταλυτικός ρόλος είναι ο ρόλος ανεξάρτητης δικαιοσύνης, δηλαδή του εισαγγελέα που αποφασίζει. Πάντοτε η χώρα μας είναι ακολουθεί αυτή τη διαδικασία που ισχύει και σε όλη την Ευρώπη και θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και νομικής πλευράς να γνωρίζει ή να σχολιάζει κάνεις οτιδήποτε άλλο πέρα από τις αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτές τις διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν στην κατοχή του το λογισμικό Predator. «Σε ό,τι αφορά το θόρυβο και τη συζήτηση για τα περιβόητα λογισμικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρθηκαν από τον κύριο Κουκάκη είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές αρχές δε χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με την εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύει τέτοια λογισμικά», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι ήδη έχει επέμβει αυτεπαγγέλτως η εθνική αρχή διαφάνειας προκειμένου να εξετάσει όλο το ζήτημα στη διάσταση του και παράλληλα να ζητήσει τη συνδρομή της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών. «Προφανώς όποιος θεωρεί ότι παρακολουθούνταν από τα λογισμικά αυτά έχει το δικαίωμα πέραν του ελέγχου που γίνεται από τις ανεξάρτητες αρχές να προσφύγει και στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη», είπε. {https://www.ethnos.gr/}

Recommended For You