Οι δέκα κορυφαίοι Γάλλοι καλλιτέχνες όλων των εποχών

Η Γαλλία έχει μια πλούσια ιστορία στην τέχνη και μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου. Γνωρίστε τους!

 

10 Edgar Degas

Διάρκεια ζωής: 19 Ιουλίου 1834 – 27 Σεπτεμβρίου 1917

πεδία: Ζωγραφική & Γλυπτική

Ο ιμπρεσιονισμός εμφανίστηκε στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Αν και αργότερα απομακρύνθηκε από το κίνημα, ο Edgar Degas θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του ιμπρεσιονισμού. Από τη δεκαετία του 1870 μέχρι το θάνατό του, ασχολήθηκε στα έργα του με τον χορό που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της δουλειάς του, αφού οι περισσότεροι πίνακές του έχουν θέμα το χορό. Έχει αντιληφθεί την κίνηση, όπως κανένας άλλος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα έργα του έχουν γίνει τόσο διάσημα. Το 1881 εξέθεσε το πρώτο γλυπτό του, τη χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών. Αργότερα, λόγω προβλημάτων όρασης, ο Ντεγκά στράφηκε προς τη γλυπτική. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη) αγόρασε το έργο του “Μπαλλαρίνες” ξοδεύοντας  αστρονομικό ποσό για την εποχή, και μάλιστα για ιμπρεσιονιστικό πίνακα.

9 Eugène Delacroix

Διάρκεια ζωής: 26 Απριλίου 1798 – 13 Αυγούστου 1863

Πεδίο: Ζωγραφική & Λιθογραφία

Ο Eugene Delacroix ήταν ο κορυφαίος καλλιτέχνης της γαλλικής ρομαντικής εποχής του 19ου αιώνα και θεωρείται ο μεγαλύτερος Γάλλος ζωγράφος της εποχής του. Ο πρώτος σημαντικός του πίνακας, Dante and Virgil in Hell, σηματοδοτεί τη μετατόπιση του είδους της αφηγηματικής ζωγραφικής στη Γαλλία από τον νεοκλασικισμό στον ρομαντισμό. Ο Delacroix  εμπνεύστηκε από τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και των ρομαντικών ποιητών, όπως ο Λόρδος Βύρωνας. Οι εκφραστικές πινελιές του και η λαμπερή χρήση του χρώματος επηρέασαν έντονα τον ιμπρεσιονισμό. Μια γενιά ιμπρεσιονιστών, συμπεριλαμβανομένων των Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas και Edouard Manet, εμπνεύστηκαν από τα έργα του.

8 Paul Gauguin

Διάρκεια ζωής: 7 Ιουνίου 1848 – 8 Μαΐου 1903

Πεδίο: Ζωγραφική & Γλυπτική

Ο μετα-ιμπρεσιονισμός ήταν το κυρίαρχο γαλλικό καλλιτεχνικό κίνημα που επέκτεινε τον ιμπρεσιονισμό, απορρίπτοντας τους περιορισμούς του και έδωσε έμφαση στις αφηρημένες ιδιότητες και το συμβολικό περιεχόμενο. Μαζί με τον Paul Cézanne, τον Vincent van Gogh και τον Toulouse-Lautrec , ο Paul Gauguin είναι ένας από τους πιο διάσημους μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Αρχικά μετακόμισε στη γαλλική αποικία της Ταϊτής το 1891 και πέρασε εκεί μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ζωής του. Πολλά από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του Gauguin είναι έργα ζωγραφικής που είναι άμεσα και συμβολικά εμπνευσμένα από τη ζωή, τις συνήθειες και τους ανθρώπους της Ταϊτής. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο πίνακας του Gauguin «When Will You Marry?» πωλήθηκε για σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια (197 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας) και έγινε έτσι πιο ακριβό κομμάτι της τέχνης που πουλήθηκε ποτέ.

7 Marcel Duchamp

Διάρκεια ζωής: 28 Ιουλίου 1887 – 2 Οκτωβρίου 1968

Πεδία: Ζωγραφική & Γλυπτική

Ο Marcel Duchamp αμφισβήτησε την ίδια την έννοια της τέχνης. Δημιούργησε εξαιρετικά αμφιλεγόμενα έργα των οποίων η αναγνώριση συντελέστηκε δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους. Το πρώτο του αμφιλεγόμενο έργο ήταν το Nud Descending a Staircase, No. 2 , που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, όταν εκτέθηκε στη Νέα Υόρκη το 1913, αλλά τώρα θεωρείται ως μοντέρνο κλασικό κομμάτι. Πρόκειται για μια απόπειρα αιχμαλωσίας της κίνησης και του χρόνου. Τη δεκαετία του 1910, ο Duchamp άρχισε να εκθέτει συνηθισμένα καθημερινά αντικείμενα που ο καλλιτέχνης επέλεξε και τροποποίησε. Οι εν λόγω  κατασκευές του προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο της τέχνης. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η κρήνη, ένας ουρητήρας από πορσελάνη που είχε υπογράψει ως R. Mutt. Απορρίφθηκε την εποχή εκείνη, ενώ σήμερα θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο στην τέχνη του 20ου αιώνα. Ο Marcel Duchamp θεωρείται πατέρας της εννοιολογικής τέχνης και μαζί με τον Pablo Picasso και τον Henri Matisse είναι ένας από τους τρεις καλλιτέχνες που ξεκίνησαν τις επαναστατικές καλλιτεχνικές εξελίξεις που θα καθορίζανε την πορεία της τέχνης του 20ού αιώνα.

 

6 Henri de Toulouse-Lautrec

Διάρκεια ζωής: 24 Νοεμβρίου 1864 – 9 Σεπτεμβρίου 1901

Πεδία: Εικονογράφηση, Ζωγραφική και εκτύπωση

Ο Toulouse-Lautrec είναι πιο γνωστός για την απεικόνιση των προσωπικοτήτων και των χαρακτηριστικών της νυχτερινής ζωής στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα . Από καλλιτεχνική άποψη, είναι γνωστός για την παροχή βαθειάς γνώσης για την ψυχολογική σύνθεση των υποκειμένων του. Ωστόσο, το πιο σημαντικό, είναι ότι ο Toulouse-Lautrec ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που ανέβασε τη διαφήμιση στο επίπεδο της καλής τέχνης καταρρίπτοντας έτσι τα όρια μεταξύ υψηλής και χαμηλής ποιοτικά τέχνης και καθορίζοντας τα πρότυπα για μελλοντικούς εμπορικούς καλλιτέχνες, όπως ο Andy Warhol. Ο Toulouse-Lautrec είχε μια σύνδεση με το Moulin Rouge, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1889. Οι πίνακες και οι αφίσες του διέδωσαν τη φήμη του Moulin Rouge την εποχή εκείνη και από τότε έγιναν τα πιο διάσημα έργα του. Ο Toulouse-Lautrec επηρέασε πολύ τη γαλλική τέχνη της περιόδου από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα με τη χρήση νέων ειδών τέχνης, αλλά την ικανότητά του να συλλάβει την ουσία ενός ατόμου και τις στιλιστικές του καινοτομίες.

5 Auguste Rodin

Διάρκεια ζωής: 12 Νοεμβρίου 1840 – 17 Νοεμβρίου 1917

Πεδία: Γλυπτική

Ο Auguste Rodin  μοντελοποίησε το ανθρώπινο σώμα με ρεαλισμό και προέβαλε συναισθήματα μέσα από το παιχνίδι του ανάμεσα στο φως και τη σκιά, αλλά και μέσω λεπτομερών της υφής των επιφανειών των γλυπτών του. Λόγω της απομάκρυνσης του από τις κυρίαρχες γλυπτικές παραδόσεις, πολλά από τα πιο αξιοσημείωτα γλυπτά του Ροντέν επικρίθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, μεταγενέστερα συγκρίθηκε με τον Μιχαήλ Άγγελο και αναγνωρίστηκε ευρέως ως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της εποχής του. Ο Auguste Rodin θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γλυπτικής και το έργο του The Thinker είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά που έγιναν ποτέ. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του.

4 Pierre-Auguste Renoir

Διάρκεια ζωής: 25 Φεβρουαρίου 1841 – 3 Δεκεμβρίου 1919

Πεδία: Ζωγραφική

Ο Pierre-Auguste Renoir ήταν ένας παραγωγικός καλλιτέχνης που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού. Ωστόσο, αργότερα απομακρύνθηκε από το κίνημα και έλαβε την έμπνευση του από την κλασσική τέχνη. Ο Renoir είναι περισσότερο γνωστός για τις απεικονίσεις των γυναικών, της αποτύπωσης της παριζιάνικης κοινωνίας καθώς και για τα γυμνά και τα χορευτικά του έργα. Οι πίνακές του είναι αξιοπρόσεκτοι για το ζωντανό φως και το κορεσμένο χρώμα τους, ενώ συχνά επικεντρώνονται σε ανθρώπους με οικεία χαρακτηριστικά. Ο Renoir είναι γνωστός για τις λαμπρές ιμπρεσιονιστικές του συνθέσεις. Το αριστούργημά του Dance at Le moulin de la Galette είναι ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του ιμπρεσιονισμού και έχει περιγραφεί ως “ο πιο όμορφος πίνακας του 19ου αιώνα”.

 

3 Paul Cezanne

Διάρκεια ζωής: 19 Ιανουαρίου 1839 – 22 Οκτωβρίου 1906

Πεδία: Ζωγραφική

Ο Paul Cezanne είναι ο πιο διάσημος Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής καλλιτέχνης. Το έργο του αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ του ιμπρεσιονισμού και του κυρίαρχου στυλ των αρχών του 20ου αιώνα, δηλαδή, του κυβισμού. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης καριέρας του, ζωγράφισε μια σειρά έργων με μαχαίρι παλέτας που θεωρείται ως η εφεύρεση του σύγχρονου εξπρεσιονισμού.

Προσπάθησε να διερευνήσει τα οπτικά φαινόμενα για να προσφέρει στον θεατή την αισθητική εμπειρία του βάθους. Η εξερεύνηση της γεωμετρικής απλοποίησης και των οπτικών φαινομένων του Cezanne ενέπνευσε τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα να πειραματιστούν με τις απλοποιήσεις και τις σύνθετες πολλαπλές απόψεις που οδήγησαν στη γέννηση του κυβισμού. Ο Πικάσο και ο Ματίς ισχυρίστηκαν ότι ο Σεζάν “είναι ο πατέρας όλων μας”. Επιθυμία του ήταν να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό “σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη στα μουσεία”. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

2 Henri Matisse

Διάρκεια ζωής: 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954

Γνωστή για: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική & Κολάζ

Μαζί με τον Pablo Picasso και τον Marcel Duchamp, ο Henri Matisse θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης τέχνης. Ο Matisse καταπιάστηκε με διάφορα πεδία όπως η χαρακτική και η γλυπτική, αλλά είναι πιο διάσημος για τα αριστουργήματα που δημιούργησε ως ζωγράφος. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ου αιώνα. Τα έργα του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Πάμπλο Πικάσο με τον οποίο ήταν φίλοι.

1 Claude Monet

Διάρκεια ζωής: 14 Νοεμβρίου 1840 – 5 Δεκεμβρίου 1926

Πεδία : Ζωγραφική

Ο Claude Monet ήταν ιδρυτής του κινήματος της τέχνης του ιμπρεσιονισμού. Ήταν συνεπής και παραγωγικός επαγγελματίας. Ο Monet ήταν αφιερωμένος στην εύρεση βελτιωμένων μεθόδων ζωγραφικής έκφρασης. Έσπασε την παράδοση και τη σκέψη από την άποψη των χρωμάτων, του φωτός και των σχημάτων. Ο Claude Monet είναι ο πιο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης και θεωρείται από τους μεγαλύτερους ζωγράφους που έζησαν ποτέ.

 

Πηγή: worldsecrets..gr

Recommended For You