Ρωσικό πλοίο επιχείρησε να χαρτογραφήσει ολλανδικά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα σε μια προσπάθεια να «διαταράξει» την ενεργειακή υποδομή της Ολλανδίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ολλανδικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (MIVD) Γιαν Σβίλενς.

Το πλοίο εισήλθε σε ολλανδικά χωρικά ύδατα «τους τελευταίους μήνες» προτού εντοπιστεί και «συνοδευτεί από την ολλανδική ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Σβίλενς.

«Αυτό που είδαμε τους τελευταίους μήνες είναι Ρώσοι παράγοντες να προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο ενεργειακός εφοδιασμός της Βόρειας Θάλασσας, με την πρόθεση να τον διαταράξουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της MIVD.

«Η προσπάθεια απέτυχε», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το περιστατικό δεν έχει σχέση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας στο Άμστερνταμ που ανακοίνωσε η Ολλανδία το Σάββατο, τόνισαν ο Σβίλενς και ο Ερικ Ακερμπουμ, επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών (AIVD).

«Όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πιθανότατα θα παραμείνει μια απειλή για την Ολλανδία μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζει μια έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Ολλανδία πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του πιθανότατα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Σβίλενς. «Η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία», σημείωσε.

«Αν η Δύση δεν διατηρήσει την ενότητα εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα αποδίδει», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP