Ουκρανία: «Δεν έχουν δώσει ούτε σεντ» λέει η Πολωνία στην ΕΕ και ζητά βοήθεια για τους πρόσφυγες

Στοιβαγμένοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς οι πρόσφυγες στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας
Φωτογραφία : CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Greece η Πολωνία ζητά επιπλέον κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλυφθεί το κόστος της φιλοξενίας των εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα προς τον γείτονά τους.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στη γερμανική Bild, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επισήμανε πως η Πολωνία προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες και άνοιξε τις πόρτες της σε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Βαρσοβία χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αυτό αλλά η ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει «ούτε σεντ» για την φροντίδα των προσφύγων, υποστήριξε.

Η Πολωνία ζητεί δίκαιη μεταχείριση, επιχειρηματολόγησε ο κ. Μοραβιέτσκι.

«Η Τουρκία υποστηρίχθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ όταν είχε εκδηλωθεί η προηγούμενη κρίση των προσφύγων και τώρα η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται και αξίζει την ευρωπαϊκή βοήθεια», επιχειρηματολόγησε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός εξέφρασε τον θυμό του για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD).

Ο κεντροαριστερός πρώην καγκελάριος έχει μετατραπεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σε στόχο ολοένα εντονότερων επικρίσεων εντός και εκτός της χώρας του επειδή δεν παραιτείται από τις θέσεις του σε ρωσικές κρατικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας.

Ερωτηθείς εάν θα του έσφιγγε το χέρι, ο κ. Μοραβιέτσκι απάντησε «όχισε καμία περίπτωση».

Για το θέμα της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο είπε ότι η Βαρσοβία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα το Βερολίνο εναντίον της κατασκευής αγωγών αλλά συναντούσε ώτα μη ακουόντων.

«Η πολωνική κυβέρνηση ουδέποτε είχε ψευδαισθήσεις για τις πολιτικές του Κρεμλίνου, υποστήριξε, κάτι που μόλις τώρα συνειδητοποιεί κατ’ αυτόν η γερμανική», σημείωσε.

Πάντως «κάλλιο αργά παρά ποτέ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.


Πηγή από CNN Greece 

Recommended For You