Ο Κόσμος δεν αρκείται πλέον στα πυροτεχνήματα…

Ο  κόσμος  δεν αρκείται  πλέον στα  πυροτεχνήματα αλλά  σε ρίψη  μολότοφ και φωτοβολίδων έχουν μετατρέψει  το πασχαλινό «έθιμο» σε  πεδίο  μάχης και  φέρουν σε κίνδυνο ζωές   ανθρώπων και ζώων.

 

Η ρίψη πυροτεχνημάτων είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων

Τα  βεγγαλικά είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μας με διάφορες χαρμόσυνες στιγμές, όπως η Ανάσταση το Πάσχα αλλά και διάφορα γλέντια και χαρές. Αποτελεί τρόπο ένδειξης των πιστών ότι διώχνουν το κακό, γιορτάζοντας παράλληλα τη «νίκη» του Χριστού που αναστήθηκε και καταπάτησε το θάνατο. Αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας,  όσο εντυπωσιακός  είναι ελλοχεύει πολλούς κινδύνους αν δεν τηρηθούν οι οδηγίες χρήσης και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Δεδομένου ότι τα πυροτεχνήματα δεν είναι τίποτα άλλο από προϊόντα που περιέχουν εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικό μείγμα αντιλαμβάνεστε ότι η χρήση τους δεν είναι παιχνίδι!

Το βράδυ της Ανάστασης οι πιστοί είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που πηγαίνουν για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» με τον  φόβο της μάχης των κροτίδων και των βεγγαλικών που εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση και σε εκείνους που έχοντας εφοδιαστεί με το «πολεμικό υλικό» των ημερών και οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να έρθει η στιγμή να απολαύσουν το έθιμο σε βάρος των υπολοίπων.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν στους πολίτες -και κυρίως στους γονείς- ότι τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα. Επισημαίνουν παράλληλα πως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα γίνονται  μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο.

Αν  δεν μπορούν να αρκεστούν στα  βεγγαλικά  θέασης  να  γίνει  απαγόρευση των πυροτεχνημάτων .

 

Οι βασικότεροι κανόνες ασφαλείας

  • Η χρήση τους  πρέπει να γίνεται  μόνο από  ενήλικες  που  γνωρίζουν . Να  αποτρέπεται τα παιδιά  σας να κάνουν χρήση αυτών.  Όλα τα βεγγαλικά πρέπει να αγοράζονται μόνο από νόμιμα καταστήματα που διαθέτουν ειδική άδεια για αυτό. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι είναι σωστά κατασκευασμένα χωρίς ελαττώματα και με όλες τις προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας.
  • Χρήση μακριά από πλήθος, Οποιαδήποτε ρίψη κοντά σε ανθρώπους, δέντρα και άλλα αντικείμενα ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμών και πυρκαγιάς.
  • Σε περίπτωση που η ένταση των ανέμων είναι πάνω από 4 μποφόρ, απαγορεύεται ρητά να κάνετε χρήση των πυροτεχνημάτων.
  • Απαγορεύεται να ρίχνονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από δασική έκταση.

 

Σε ρίψη  μολότοφ και φωτοβολίδων έχουν μετατρέψει  το πασχαλινό «έθιμο» σε  πεδίο  μάχης και  φέρουν σε κίνδυνο ζωές   ανθρώπων και ζώων.

 Φιλοζωικές Οργανώσεις Ζητούν Απαγόρευση Βεγγαλικών

Οι φιλόζωοι ζητούν «την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών, των οποίων οι αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, φλόγες και αναθυμιάσεις, ήχους βόμβας, δυνατούς κρότους καθώς έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, στην άγρια πανίδα, στο περιβάλλον και στη υγεία των ανθρώπων. Διαβάστε το άρθρο “Πώς τα εορταστικά πυροτεχνήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα…..” 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΡΙΨΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – FIREWORKS BAN GREECE

 Κάθε χρόνο χιλιάδες πυροτεχνήματα κατηγορίας F3 F4 εκτοξεύονται την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα από πλατείες,ταράτσες,μπαλκόνια και
άλλες τοποθεσίες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε εορτασμούς,γάμους,βαφτίσεις,στα ποδοσφαιρικά γήπεδα από πολίτες κατά βούληση,υποδεικνύοντας την μη εφαρμογή του νόμου και την απουσία ελέγχου και ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος με υπερβολικά ισχυρή ρίψη πυροτεχνημάτων στην Αθήνα από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς Δήμους (Αθηνών,Αμαρουσίου,Πειραιά)αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας , ενώ σε όλο τον κόσμο αρκετές κυβερνήσεις απαγόρευσαν την χρήση πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, αφού προκαλούν πολλούς τραυματισμούς, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπερφορτώσουν τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που βρίσκονται ήδη στα όριά τους λόγω της Covid-19.

Παρόλο που είναι η χρήση είναι παράνομη και απαιτείται ειδική άδεια σε περίπτωση χρήσης της κατηγορίας F4 πυροτεχνημάτων με προϋποθέσεις, όπως πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας νευρολόγου-ψυχιάτρου
ή παθολόγου, ότι η καύση των βεγγαλικών θα γίνει από εξειδικευμένο
άτομο, υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρει τα εξής ότι διαθέτει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις και την ανάλογη πείρα, για την ασφαλή καύση των βεγγαλικών και φέτος παρατηρήσαμε την ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων στην Αθήνα,στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας μας,από μπαλκόνια και ταράτσες χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας της απόστασης κατά τη ρίψη αλλά και αμφιβάλουμε για την νόμιμη αδειοδότηση όλων αυτών των χιλιάδων βεγγαλικών που εκτοξεύτηκαν από διαφορετικές  γειτονιές της Αθήνας από εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Συνεπώς απαιτούμε κατάργηση του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Π.Δ. 293 της 1.4.1977 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 ΠΔ 36/2012, ΦΕΚ Α 74/9.4.2012 και ισχύει σήμερα και Εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ 456/1976

Ελληνική Νομοθεσία

 

ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΟ ΝΕΟ  ΚΟΣΜΟ

Δείτε βίντεο από την Ανάσταση στον Νέο Κόσμο:

Είναι  αυτές  εικόνες  Ανάστασης ;

ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΩ ΝΕΑΠΟΛΗ  ΝΙΚΑΙΑΣ

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Οποιαδήποτε ρίψη κοντά σε ανθρώπους, δέντρα και άλλα αντικείμενα ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμών και πυρκαγιάς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ :  Να ρίχνονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από δασική έκταση.

Recommended For You