Πίσω πάει η σύνδεση ταμειακών με POS, ποιές θα είναι οι νέες προθεσμίες

Νέες προθεσμίες ορίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών για τη διασύνδεση με τα POS.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και προθεσμίες αναβάθμισης για περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές και Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας.

Για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ  η 31.07.2023.

Οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, διότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών. Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Όπως έχει διαπιστωθεί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει επαγγελματίες να δίνουν στον πελάτη αποδείξεις μόνο από το POS, χωρίς αντίστοιχη απόδειξη από την ταμειακή ή να μην διαβιβάσουν στοιχεία κανονικά υποχρεούνται στην ΑΑΔΕ.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν όποιος κλέβει ΦΠΑ φορτώνει τους δικούς του φόρους εισοδήματος στους υπόλοιπους φορολογούμενος μέσω αυτής της οδού, θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο από 1.000 έως και 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο επίδοσης στο συγκεκριμένο σπορ φοροδιαφυγής.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, τα POS διασυνδέονται υποχρεωτικά και παρέχουν στην ΑΑΔΕ ληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσής τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Recommended For You