Πανελλήνιες 2022: Εως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες για κάθε υποψήφιο!

Χιλιάδες οι συντελεστές βαρύτητας – Το πρωτοσέλιδο της «Κ»

 

Πανελλήνιες 2022: Πολλές βαθμολογίες για κάθε υποψήφιο – Πώς οι συντελεστές βαρύτητας διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο.

Διαφορετική βαθμολογία για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα το οποίο θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τους θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022. Και αυτό διότι κάθε τμήμα όρισε τον δικό του συντελεστή βαρύτητας.

Όπως επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο υπογράφει ο Απόστολος Λακασάς, λόγω των συντελεστών βαρύτητας –συνολικά 5.611– που έχουν ορίσει ανά μάθημα τα 461 πανεπιστημιακά τμήματα, ένας υποψήφιος μπορεί να έχει έως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες διεκδικώντας μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.

«Με βάση το νέο σύστημα, η “ψαλίδα” στις διαφορετικές βαθμολογίες που θα έχουν οι υποψήφιοι ανά τμήμα ΑΕΙ μπορεί να φτάσει τις 1.045 μονάδες», σημειώνει, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία επικαλείται η Καθημερινή, περίπου 100.000 μαθητές έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές. Όπως συμβαίνει ετησίως, ο αριθμός όσων προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα θα είναι μικρότερος. Για αυτούς για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθενται 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα καλυφθούν λίγο περισσότερες από τις 60.000 θέσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2022 για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά. Αύριο, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Οι Πανελλήνιες 2022 ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Recommended For You