Πειθαρχικός έλεγχος για λάθη σε 572.000 συντάξεις

Πειθαρχικό έλεγχο για τα λάθη που έγιναν στην πληρωμή συντάξεων Μαρτίου ζήτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την διάρκεια ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εντοπίστηκε αστοχία στα ποσά που έλαβαν 572.000 συνταξιούχοι.

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε λανθασμένα στους συνταξιούχους, ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο 26 ευρώ ανά άτομο.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στην σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρίας.

Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών, καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά στα υπερβάλλοντα ποσά, θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξής τους στο τέλος του έτους, όταν και θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς, λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Σε όσους έχουν επηρεαστεί από την συγκεκριμένη αστοχία, δίνεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης από το τέλος της επόμενης εβδομάδας μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Εκεί αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε στον λογαριασμό τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You