Παραμύθια της Σμύρνης στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

“Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη διοργανώνουν Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης με θέμα ‘Παραμύθια της Σμύρνης’.

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης είναι μια σταθερή ομάδα παιδιών, που πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, και συζητάει – παίζει – δημιουργεί με αφορμή ένα βιβλίο που διάβασε. Σκοπός μας να γίνει το βιβλίο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών και να έρθουν σε επαφή με τον Μικρασιατικό πολιτισμό και την προσφυγική μνήμη. Η κάθε συνάντηση ολοκληρώνεται με βιωματικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κατασκευές και θεατρικό παιχνίδι, τα οποία κι αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών κι ενδυναμώνουν την υπευθυνότητα και την αυτοπεποίθησή τους.

Στις παιδικές Λέσχες θα διαβαστούν Παραμύθια της Σμύρνης από το ομότιτλο βιβλίο της Στέλλας Επιφανίου – Πετράκη. Παραμύθια που έχουν καταγραφεί από προσωπικές αναμνήσεις και αφηγήσεις γονέων και γεροντότερων συγγενών. Με αφορμή ένα διαφορετικό παραμύθι κάθε φορά, τα παιδιά συζητούν για τα σημεία που τους έκαναν εντύπωση και αναφέρουν τα στοιχεία που τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον, μετατρέπουν έτσι την ανάγνωση σε μια δημιουργική συνήθεια την οποία σταδιακά εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Οργανώνει και συντονίζει η βιβλιοθηκονόμος Κωνσταντίνα Κεσσέ.

Απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών. Συμμετοχή 10 παιδιών (σύμφωνα με το πρωτόκολλο Covid-19). Είσοδος ελεύθερη με τηλεφωνική προεγγραφή”.

Το πρόγραμμα ανά βιβλιοθήκη:

Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 10:30-12:00 – “Ο Λωλογιάννης”, Σάββατο 30 Απριλίου, ώρα 10:30-12:00 – “Το φιδόδεντρο”, Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 10:30-12:00 – “Η νεράιδα Παριμπανού”, Σάββατο 4 Ιουνίου – ώρα 10:30-12:00 – “Η χηναρού”, Σάββατο 2 Ιουλίου, ώρα 10:30-12:00 – “Ο Μποντικός και ο κάτης”

Βιβλιοθήκη Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 12:30-13:30 – “Ο Λωλογιάννης”, Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 12:30-13:30 – “Το φιδόδεντρο”, Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρα 12:30-13:30 – “Η νεράιδα Παριμπανού”

Αυτή την όμορφη εκδήλωση θέλουμε να παρουσιάσουμε από τη στήλη σήμερα. Ένας συνδυασμός δράσεων μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει Λέσχη Ανάγνωσης, Παιδιά, Παραμύθια και γνωριμία με τον πολιτισμό της Μικρασίας. Δήμος προσφυγικός η Νίκαια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα δρώμενα γύρω από το έτος – ορόσημο του νέου ελληνισμού, το 1922.

Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να αποθηκεύει τη μνήμη της κοινότητάς της και να την μεταφέρει στον χρόνο (και στον τόπο) προς τις επόμενες γενιές. Κοινότητες δίχως μνήμη είναι κοινότητες δίχως μέλλον. Οι ρίζες θα δώσουν τη δύναμη στο δέντρο να μεγαλώσει. Οι μνήμες που καταγράφονται στα βιβλία και διαφυλάσσονται στα ράφια των βιβλιοθηκών. Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης.

{https://www.avgi.gr/}

Recommended For You