Πληθωριστικό σοκ χτυπά και το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Στο κενό… του αμερικανικού πληθωρισμού έπεσε η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διασπάσει τις αντιστάσεις των 800 – 805 μονάδων, καθώς μόλις ανακοινώθηκε το μέγεθος στις ΗΠΑ, από τις 807 μονάδες βρέθηκε κάτω από τις 800 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 797,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.906,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,35% στις 458,68 μονάδες

Πληθωριστικό σοκ χτυπά και το Χρηματιστήριο

Αν και το ΧΑ είχε καταφέρει να ξεπεράσει την τραπεζική καθήλωση, τελικά το αρνητικό διεθνές κλίμα που επιδεινώθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν το αφήνει ανεπηρέαστο. Βέβαια, έχει τις βοήθειες των δεικτοβαρών Coca Cola και ΟΤΕ, αλλά και της ανάκαμψης των ΔΕΗ και Quest, οι οποίες μάλιστα πρωτοστατούν στην αντίδραση, εντούτοις είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή πτώση.

Βέβαια, ειδικά οι δύο τελευταίοι τίτλοι έχουν σημειώσει σημαντικές απώλειες το τελευταίο δίμηνο για να μπορούν να εκδηλώσουν κάποια αντίδραση η οποία να έχει πρωτίστως διάρκεια, που είναι και το ζητούμενο μιας αγοράς που παραμένει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και η σημερινή κίνηση είναι καλοδεχούμενη, αν και εμπεριέχει υψηλό βαθμό ρίσκου, ιδιαίτερα εάν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προκαλέσουν ένα νέο κύμα αναταραχών στις αγορές.

Πάντως αυτό που επισημαίνεται από χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι πως μπορεί το ΧΑ να είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά, που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ, αλλά μπορεί να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες διαφοροποίησης, καθώς είναι από τις λίγες οικονομίες που η ύφεση μάλλον δεν θα την αγγίξει φέτος. Βέβαια, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πολύ μεγάλος, ειδικά όσον αγορά στον Ιούλιο, καθώς θα δοθεί και η πρώτη εικόνα για τις ρωσικές προθέσεις σχετικά με τον Nord Stream.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς χάνει 3,82%, με την Alpha Bank να είναι στο -2,09%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Εθνική, Titan, Aegean, Μυτιληναίος, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Quest κερδίζει 3,21%, με τις ΔΕΗ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% είναι οι Motor Oil, Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You