Ποια άσκηση βοηθά στην αποκατάσταση όσων νόσησαν από κορωνοϊό

Η καθημερινή ήπια σωματική άσκηση προσφέρει προστασία από τις ιώσεις καθώς βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid ή ύστερα από post Covid σύνδρομο.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Αστέριος Δεληγιάννης, η άσκηση ήταν και είναι απαραίτητο στοιχείο στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί ενισχύει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό.

“Αν κάποιος προσβληθεί από Covid, ακόμη κι αν εμφανίσει post Covid σύνδρομο, η μετρίου βαθμού άσκηση βοηθάει στην αποκατάσταση των διαταραχών. Από την άλλη η εντατική άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Η υπερεξαντλητική άσκηση αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από ιογενείς λοιμώξεις, μια από τις οποίες είναι και η Covid. Επομένως θα πρέπει κανείς να αποφεύγει την πολύ εξαντλητική άσκηση στην περίοδο αυτή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα νέο άτομο που δεν έχει προσαρμογές και (πρέπει) να περιορίζεται σε ήπια άσκηση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και όλων των φορέων, για να είναι αποτελεσματική η άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή, να γίνεται τουλάχιστον μισή με μία ώρα την ημέρα , να καταναλώνει ο ασκούμενος γύρω στις 2.500-3.000 θερμίδες την εβδομάδα” σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δεληγιάννης αναφερόμενος στην άσκηση όσων δεν είναι αθλητές.

Ποιες είναι οι ασκήσεις

Παράλληλα τονίζει ότι η άσκηση που βοηθάει το καρδιοαναπνευστικό είναι η αερόβια, όπως πχ είναι η βάδιση, το ποδήλατο, το κολύμπι, όταν κανείς ανεβάζει 120-140 παλμούς. Επίσης υπογραμμίζει ότι παράλληλα με την αερόβια άσκηση πρέπει να γίνονται και στατικές ασκήσεις με αντιστάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας, διότι αποτρέπουν την μυική ατροφία ιδίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όσον αφορά τους αθλητές ο κ.Δεληγιάννης επισημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν σωστές προσαρμογές μέσω της προπόνησης , δηλαδή να είναι καλά προπονημένοι εάν θέλουν να κάνουν μαραθώνιο ή υπερμαραθώνιο, ενώ όσοι αθλητές έχουν προσβληθεί από Covid μπορούν να συνεχίσουν κανονικά την άθληση μετά την αρνητικοποίησή τους. Εφόσον όμως, λόγω Covid, έχει προσβληθεί η καρδιά τους ή έχουν ίνωση οι πνεύμονές τους , τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και θα πρέπει να αποκατασταθεί η υγεία τους πριν επιστρέψουν στις αθλητικές δραστηριότητες.

Recommended For You