Ποια ενεργειακή κρίση; Η σκανδιναβική ενέργεια θα είναι σχεδόν δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, τα σκανδιναβικά σπίτια και εργοστάσια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρεύμα αυτό το Σαββατοκύριακο σχεδόν δωρεάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι μέσες τιμές ρεύματος του Σαββάτου στη βόρεια γωνία της Ευρώπης έπεσαν στα 4,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ενεργειακό χρηματιστήριο Nord Pool στο Όσλο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ορισμένες τοπικές τιμές ήταν ακόμη χαμηλότερες. Συγκριτικά, οι τιμές ήταν στα 333 ευρώ στη Γαλλία και στα 148 ευρώ στη Γερμανία.

Η πτώση των τιμών κατά 80% σε σχέση με το επίπεδο της Παρασκευής οφείλεται σε ένα μείγμα χαμηλότερης ζήτησης, καθώς η περιοχή μπαίνει σε καλοκαιρινές διακοπές νωρίτερα από την υπόλοιπη ήπειρο, εν μέσω θυελλωδών καιρικών συνθηκών και με άφθονο νερό που γεμίζει τις δεξαμενές στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Η “βουτιά” μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά δείχνει τον αντίκτυπο που έχει στις τιμές και τη μεταβλητότητα η τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζονται ταυτόχρονα αρκετοί ‘πτωτικοί’ παράγοντες”, δήλωσε ο Pontus Lohman, αναλυτής της Skelleftea Kraft AB στη Σουηδία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Khashayar Farmanbar δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του ότι οι ενεργειακές αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Η χώρα αναπτύσσει την αιολική ισχύ και η παραγωγή μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το πόσο δυνατοί ή όχι είναι οι άνεμοι.

Αν και δεν είναι απρόσβλητη σε ό,τι συμβαίνει αλλού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η σκανδιναβική αγορά δεν είναι στενά συνδεδεμένη, καθώς οι σταθμοί που καίνε το καύσιμο είναι αραιοί στην περιοχή. Οι ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου τον χειμώνα έχουν στείλει τα συμβόλαια ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ήπειρο. Το συμβόλαιο αναφοράς του επόμενου έτους στη Γερμανία εκτινάχθηκε την Πέμπτη στο ρεκόρ των 371 ευρώ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στη σκανδιναβική αγορά διαπραγματευόταν περίπου στα 110 ευρώ.

πηγή: capital.gr

Recommended For You