Ελλάδα και τουρισμός – Ποιος είναι ο τουρίστας τελικά ;

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού έφτασε κι ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι γεγονός. Ένα – δυστυχώς – ακόμη καλοκαίρι που ταλαιπωρείται η χώρα μας με πυρκαγιές αλλά δεν ταλαιπωρείται με την έλλειψη τουρισμού.

Το φετινό καλοκαίρι πέρα από ό,τι λένε τα ΜΜΕ, σύμφωνα με πολίτες ο τουρισμός σε κάθε σημείο της Ελλάδας έχει τρομερή επιτυχία. Με βάση αρκετό κόσμο όπως μας έχει ενημερώσει ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολλοί μιλούν για το μεγαλύτερο κύμα από τουρίστες που είδανε ποτέ. Δεν γνωρίζουμε αν όντως είναι το μεγαλύτερο κύμα τουριστών όπως κάνουν λόγο αρκετοί επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού ή διακρίνουν τεράστια διαφορά από  τα έτη της πανδημίας στα οποία η αγορά παραλήρησε, σίγουρα  όμως  οι εισροές των τουριστών είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, Χαλκιδική αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας παρόλο που ο τουρισμός πάει καλά υπήρξανε αρκετά μαγαζιά που είδαμε κλειστά. Στο ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα Δράση Νίκαιας – Ρέντη ενημερωθήκαμε πως τα συγκεκριμένα μαγαζιά δεν άνοιξαν ποτέ και ο λόγος ήταν πως δεν βρήκανε προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που απαιτεί το πλέον βαρύ πρόγραμμα με την τεράστια προσέλευση τουριστών ενώ κάποιοι  άλλοι πίστευαν,  πως δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη επιτυχία στον τουρισμό κι επέλεξαν να μην μπουν  στην διαδικασία να ανοίξουν την επιχείρηση τους.

Το αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως γίνεται ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ανεργία να μην κατορθώθηκε σε αρκετές επιχειρήσεις να πάνε άτομα για δουλειά. Επίσης ενώ ο ΟΑΕΔ έχει βγάλει το πρόγραμμα με το πρώτο ένσημο για να βοηθήσει τις εταιρίες και τους άνεργους , δεν πάει κανένας για να εργαστεί. Το συμπέρασμα που απορρέει από αυτή την τραγωδία (το τεράστιο κύμα τουρισμό και τα κλειστά μαγαζιά) είναι ότι οι Έλληνες πλέον ανήκουν στην κατηγορία των «επιδοματάκηδων» και αυτό που συμπεράναμε μετά από έρευνα και συζητήσεις με ανέργους  είναι  ότι προτιμούν να λαμβάνουν τα επιδόματα παρά να εργαστούν. Άρα λοιπόν, δεν ευθύνεται καμία κυβέρνηση από την στιγμή που δεν θέλουν να εργαστούν και αφού δεν επιθυμόυν να εργαστούν ποιος ο λόγος  να  βγαίνουν και  να φωνάζουν για ανεργία; Αυτό δεν είναι ανεργία αλλά αεργία.

Κάποια στιγμή πρέπει να ακολουθηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα που εφόσον τους καλέσουν για δουλειά και δεν πάνε, κόβονται τα επιδόματα. Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τους άεργους που δεν πάνε για δουλειά οι οποίοι χωρίς πτυχία, χωρίς εμπειρία, χωρίς όρεξη να  εργαστούν ,  αιτούνται παχουλούς μισθούς και υψηλές θέσεις  και  να έχουν ωράριο καθίσματος σε γραφείο.

Οι πρόεδροι των σωματείων των ξενοδόχων και της εστίασης φωνάζανε να τους αφήσουν να ανοίξουν εν μέσω κορονοϊού. Η Κυβέρνηση τους άφησε φέτος ελεύθερους να λειτουργήσουν χωρίς να θέσει περιορισμούς στην είσοδο των τουριστών στην χώρα μας και αυτοί λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία. Δεν υπάρχουν μέτρα προφύλαξης (Η Κρήτη είναι γεμάτη κορονοϊό που αυτό αφορά την ευσυνειδησία των πολιτών χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει καμία κυβέρνηση), οι τιμές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο που μπορούσε να υπάρξει, οι περισσότεροι από αυτούς δεν δίνουν αποδείξεις, η ποιότητα των προϊόντων τους είναι απαράδεκτα χαμηλή για τις τιμές που τα χρεώνουν, δεν υπάρχει έλεγχος, παραλίες χαρακτηρισμένες ως ακατάλληλες λειτουργούν με χιλιάδες κόσμο, απόβλητα ξενοδοχείων ρέουν συροδών μέσα στις θάλασσες όπου κολυμπούν χιλιάδες λουόμενοι. Από κατοίκους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Γεωργιούπολη, μας ενημέρωσαν ότι είχαν βγάλει ακατάλληλη τη θάλασσα της Γεωργιούπολης με πινακίδες  σε  όλη  την παραλία και την επόμενη ημέρα τις είχανε βγάλει οι  ίδιοι οι επιχειρηματίες ξενοδοχείων , που έχουν τις ξαπλώστρες και τις καντίνες στη θάλασσα και  το  γνωρίζουν , ωθούν τον κόσμο σε αυτές τις ακατάλληλες παραλίες!!! Τα  προβλήματα  δε   του τουρισμού  δεν είναι  μόνο  αυτά…. Με πολλούς τουρίστες που συζητήσαμε μας ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ξαναέρθουν στην Κρήτη και πολύ πιθανόν στην Ελλάδα , διότι οι υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων είναι απαράδεκτες σε ποιότητα και σε οικονομική βάση καθώς επίσης  και  το προσωπικό που εργάζεται  σε αυτά είναι παντελώς ανειδίκευτο και ανάγωγο. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλα τα νησιά  μας  , και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας μας διότι οι επιχειρηματίες τα θυσίασαν όλα στον βωμό του χρήματος. Αυτό το φετινό κύμα τουρισμού θα αποβεί μπούμερανγκ για τον ελληνικό τουρισμό διότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες τουρίστες θα δυσφημήσουν την χώρα μας και θα την αποκλείσουν πλέον για κάθε άλλη τουριστική τους εξόρμηση. Η Ελλάδα δεν πάσχει μόνο από εργατικό προσωπικό,  αλλά και από επαγγελματίες κι ευσυνείδητους επιχειρηματίες. Δυστυχώς, επιχειρηματίας έγινε ο κάθε τυχαίος, ανεκπαίδευτος, άσχετος  που σκέφτηκε να ανοίξει μία ταβέρνα ή μία πανσιόν για να αυξήσει το εισόδημα του , εκμεταλλευόμενος τουρίστες και Έλληνες και να βγάλει χρήματα τη σεζόν για να  ζήσει τα υπόλοιπα  τρία χρόνια, αδιαφορώντας για την δυσφήμηση που δίνουν στην χώρα μας γι’ αυτό κι έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες τουριστών. Οι  κάτοικοι των νησιών είναι το μόνο εισόδημα το οποίο έχουν  για  να  επιβιώσουν  και   δεν  σκέφτονται ότι κάποια στιγμή με  αυτή την  ασυδοσία που υπάρχει  δεν θα πατήσει τα πόδια του ποτέ ξανά κανένας τουρίστας στα νοικιαζόμενα ή τα  Σούπερ Μάρκετ τους ή στις  ταβέρνες  τους παρά μόνο με γκρουπ σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία που θα τους έχουν βγάλει ολοκληρωμένο πακέτο, που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται αυτό και για  τους  ‘Έλληνες!

Αγαπητέ Έλληνα επιχειρηματία του τουρισμού και της εστίασης με αυτή σου την στάση προκαλείς την εποχή του ’50 και του ’60 που η ερημιά κυριαρχούσε στα νησιά μας, τα λεγόμενα ψαροχώρια.

Recommended For You