Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά των λιβυκών ακτών – Τρία παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Η λέμβος περιφέρονταν για εννέα μέρες στη θάλασσα

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ανοιχτά των λιβυκών ακτών σημειώθηκε πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες, καθώς 22 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και τρία παιδιά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έπειτα από εννέα μέρες στη θάλασσα μέσα σε φουσκωτή λέμβο, 61 επιζήσαντες, οι περισσότεροι από το Μάλι, διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στην ξηρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε, εν μέσω ανησυχιών, ότι μια κρίση λιμού που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις απόπειρες για ένα ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη.

Οι 22 που έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 83 μεταναστών που εγκλωβίστηκε σε λέμβο που βρισκόταν σε κίνδυνο από τις 22 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί.

Καταγράφηκαν “μεγάλες αυξήσεις” στις μεταναστευτικές ροές μέσω του Νίγηρα και του Μαλί προς τη Βόρεια Αφρική το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ. Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τον Νίγηρα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου ήταν υψηλότερος κατά περισσότερο από 45% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό κατά την ίδια περίοδο του 2021. Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από το Μαλί σχεδόν διπλασιάστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές επικαλούνται τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ως κινητήριους παράγοντες. Η Ισπανία, οι νότιοι γείτονές της και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι μια επισιτιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί λόγω της διακοπής των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία θα προκαλέσει χαοτική μετανάστευση από τις περιοχές του Σαχέλ και της υποσαχάριας Αφρικής.

[Πηγή]

Recommended For You