“Πρασινίζει” η ΕΕ – Μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων στα τέλη του 2022, παρόλο που η οικονομία αναπτύχθηκε

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν στο τέλος του 2022, μολονότι η οικονομία του μπλοκ των 27 χωρών αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο, σε ένα θετικό δείγμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Οι εκπεμφθέντες ρύποι μειώθηκαν στην ΕΕ κατά 4% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μολονότι το ΑΕΠ των 27 διευρύνθηκε την ίδια περίοδο κατά 1,5%.

Στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020 και φαίνεται ότι ενεργειακή κρίση την οποία προκαλέσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν οδήγησε ούτε καν σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι εκπομπές είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε 23 από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, οι ρύποι μειώθηκαν, με την Ιρλανδία – η οποία είδε εκρηκτική ανάπτυξη, που οδήγησε και σε αύξηση εκπομπών ρύπων κατά 12% – να αποτελεί εμφανή εξαίρεση. Η Σλοβενία προχώρησε αντίθετα στην πλέον σημαντική “πράσινη” προσαρμογή, ενώ στις περισσότερες χώρες η μείωση ρύπων συνδυάστηκε με ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι ρύποι μειώθηκαν σε 6 από τους 9 κλάδους της οικονομίας, με βουτιά 10% στις εκπομπές του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τρεις εξαιρέσεις ήταν οι μεταφορές – αποθήκευση, οι υπηρεσίες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες.

Η ΕΕ, μεταξύ άλλων, πέτυχε να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You