Προσφυγή για το «Turkaegean» ετοιμάζει η Ελλάδα

Προσφυγή για τη χρήση του σήματος «Turkaegean» προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα», ωστόσο «είναι χωρίς αμφιβολία μια αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία και θα προσβληθεί και θα υπάρξει προσφυγή από ελληνικής πλευράς».

«Δεν το δέχθηκε η Ε.Ε., είναι ένα γραφείο που στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες, σήματα κ.ά. Ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «ερευνάται πώς και τι έγινε».

Αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως «η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία». «Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως αποκάλυψε το naftemporiki.gr η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) έκανε αποδεκτή – χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο»

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με το δείπνο του Ισπανού βασιλιά, στο οποίο είναι παρευρισκόμενοι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Σύνοδου που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Η χώρα έχει σταθερές θέσεις. Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των ηγετών, δεν υπάρχει προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακοπή των επαφών με την Τουρκία, ούτε την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου. «Το τελευταίο διάστημα είχαμε απίστευτες προκλήσεις τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πεδίου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις.

Σε ερώτηση να μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση, σχολίασε πως «σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Δεν θέλουμε εντάσεις. Το λιγότερο που χρειάζεται ο πλανήτης είναι εστίες έντασης. Ωστόσο, είμαστε ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Recommended For You