Πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και αυτόφωτο για την παραμονή και διανυκτέρευση στο αμάξι

Η διανυκτέρευση σε ένα αυτοκίνητο είναι σύνηθες φαινόμενο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές, αξιοποιώντας την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει το όχημα μετακίνησής του.

Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι προχωρούν ακόμα και σε τροποποιήσεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτων ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες και η παραμονή-διανυκτέρευση στον θάλαμο επιβατών να γίνει λιγότερο επώδυνη.

Βέβαια το πραγματικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συνθήκες τις διανυκτέρευσης σε ένα οποιοδήποτε όχημα αλλά στο αν η νομοθεσία το επιτρέπει ή όχι.

Παρ ‘όλο λοιπόν που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι ένας υπνάκος στο αυτοκίνητο μια νύχτα του καλοκαιριού όχι απλά επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται, ο νομοθέτης έχει διαφορετική άποψη, απαγορεύοντας ρητά και κατηγορηματικά τη διανυκτέρευση εντός ή εκτός οχήματος, σε σημεία τα οποία δεν έχουν διαμορφωθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Ειδικότερα απαγορεύεται κάθε είδους εγκατάσταση, ακόμα κι αν αυτή σχετίζεται με τη στάθμευση ενός οχήματος, σε δημόσιους χώρους, όπως παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και parking.

Επί της ουσίας απαγορεύεται κάθε μορφή ελεύθερου camping, συμπεριλαμβανομένης και της διανυκτέρευσης σε κάποιο τετράτροχο, ακόμα κι αν αυτό διαθέτει τη μορφή και τις ανέσεις ενός αυτοκινούμενου ή τροχόσπιτου.

Η διανυκτέρευση σε όχημα επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους προβλέπεται, δηλαδή χώρους ανάπαυσης κατά μήκος του εθνικού δικτύου ή εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ώστε να φιλοξενήσουν κατασκηνωτές.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που επισύρει η συγκεκριμένη παράβαση, η κατασκήνωση σε σημείο το οποίο δεν επιτρέπεται αποτελεί αυτόφωρο πλημμέλημα, το οποίο δίνει το δικαίωμα στο αστυνομικό όργανο να οδηγήσει τον παραβάτη στο αστυνομικό τμήμα.

Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ, ωστόσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικαστής μπορεί να το αυξήσει έως και τα 3.000 ευρώ.

Ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συνεπώς πριν ξεκινήσετε κάποιο road trip με το αυτοκίνητό σας, οφείλεται να ενημερωθείτε για το αν και εφόσον διατηρείτε το δικαίωμα διανυκτέρευσης στο αυτοκίνητο ή κατασκήνωσης σε δημόσιο χώρο.

Recommended For You