Πρ. ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θα έχουμε ρεύμα με δελτίο | Τι γίνεται με το ρεύμα;

«Συγκεντρώνουμε λιγνίτη στις αυλές», υποστηρίζει ο Γ. Αδαμίδης, μόνο για ένα μήνα αρκούν τα αποθέματα. Μιλά για παιχνίδι στη χονδρική, όπου κάποιοι θησαυρίζουν»

Δεν είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔEΗ Γ. Αδαμίδης, μιλώντας στο Open. Υποστήριξε ότι από τον πόλεμο δεν έχουμε ακόμα επιπτώσεις, γιατί το φυσικό αέριο έρχεται κανονικότατα.

«Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος και όχι μόνο στις βιομηχανίες. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση του ρεύματος, και αν έχουμε προβλήματα με τη ροή του φυσικού αερίου, θα έχουμε περίπου ρεύμα με δελτίο» είπε χαρακτηριστικά.

«Συγκεντρώνουμε λιγνίτη στις αυλές, για να μπορούμε να το κάψουμε όταν θα σταματήσει το φυσικό αέριο. Έχουμε αυτή την ώρα απόθεμα ενός μήνα», τόνισε ο Γ. Αδαμίδης

Τέλος είπε ότι «το παιχνίδι γίνεται στην χονδρική. Θησαυρίζουν» κάνοντας λόγο παράλληλα για «ανέλπιστα κέρδη» και «κερδοσκοπία του καρτέλ».

 

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν μπει οι χώρες της ΕΕ μετά τον εκβιασμό Πούτιν ότι θα δέχεται μόνο ρούβλια για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την απειλή ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες για τις «εχθρικές χώρες» . Όλες οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σενάρια. Το ίδιο και η ελληνική γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε η κάρτα επιδότησης καυσίμων στο gov.gr κατά τον Μάρτιο ώστε να αντιμετωπισθούν – μελλοντικές από τότε- δυσκολίες όπως συνέβη τώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μία επάρκεια για το δίμηνο Απρίλιο – Μάιο. Είναι μια περίοδος όμως που οι ανάγκες είναι μειωμένες καθώς οι θερμοκρασίες είναι ανοιξιάτικες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά το καλοκαίρι και τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρχουν όχι μόνο λόγω της ζέστης και την λειτουργία του ερκοντίσιον, αλλά και του τουρισμού, των ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες στο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία. Τα σενάρια αφορούν δύο χρονικές περιόδους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022 που καλύπτει και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 καθώς η ενεργειακή κρίση όλα δείχνουν ότι θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

Plan b

Υπήρξε σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης στην σύσκεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές:

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΝΑ Ευρώπη η οποία δεν διαθέτει υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους. Η Τουρκία έχει χωριτικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών. Η Βουλγαρία 0,6 δισεκατομμυρίων κυβικών.

Εάν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες κι αυτό κρατήσει καιρό, αναμφισβήτητα όλη η Ευρώπη -και η Ελλάδα- θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης της ενέργειας η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Κατά σειρά προτεραιότητας θα έχουν τις λιγότερες απώλειες τα νοσοκομεία, ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταίες είναι η ενεργοβόρες βιομηχανίες. Θα περιοριστεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επιβληθεί δελτίο στα καύσιμα, να κόβεται το ρεύμα για κάποια λεπτά κάθε μέρα, να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα κλπ..

Ένα τέτοιο σενάριο όμως θα βλάψει ανεπανόρθωτα και τη Ρωσία. Όλοι θα βγουν χαμένοι. Γι’ αυτό και συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες χωρίς από την άλλη βέβαια να υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομη λήξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αφού Πούτιν και Ζελένσκι διαφωνούν σε βασικές αρχές μιας συμφωνίας οι οποίες αφορούν την Κριμαία και το Ντονέτσκ. Η Μόσχα τις θέλει αυτόνομες και το Κίεβο αρνείται.

Παράλληλα μιλώντας για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Ρωσίας που μαίνεται ήδη εδώ και χρόνια και αντεπιτιθέμενος στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Παρασκευή 1η Απριλίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια πρόκειται να ανασταλλούν.

Πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους συζητούν σε έκτακτη συνεδρίαση οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για εκβιασμό. Το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια «από μη φιλικές χώρες, γιατί αλλιώς οι παραδόσεις θα διακοπούν», χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση που δεν έχει προηγούμενο ούτε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πολιτικό εκβιασμό χαρακτήρισε την απαίτηση Πούτιν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενώ Γερμανία και Γαλλία προειδοποιούν να μην παραβιαστούν τα συμβόλαια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως έχει διευκρινίσει  πως η Ρωσία δεν θα διακόψει άμεσα την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Στη διεθνή αγορά το τελεσίγραφο του Ρώσου Προέδρου αποτυπώνεται στην τιμή του φυσικού αερίου που σημειώνει άνοδο στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2020 στον απόηχο της απόφασης Μπάιντεν για τα στρατηγικά αποθέματα.

Περαιτέρω έκτακτη απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα εξετάζουν οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που ήδη συμφώνησαν την 1η Μαρτίου για απελευθέρωση περίπου 60 εκατομμυρίων βαρελιών, ως μέσο για να ανακοπεί η εκτίναξη των τιμών.

Η συνεισφορά των κρατών μελών του ΔΟΕ για τα 60 εκατομ. βαρέλια στρατηγικών απιθεμάτων βαρελιών

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του OPEN που αφορά την επιδότηση στο ρεύμα:

 

{https://www.euro2day.gr/, https://www.taxheaven.gr/, https://www.kranosgr.com/, https://www.alfavita.gr/, https://www.cnn.gr/, https://www.ertnews.gr/}

Recommended For You