Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας – Οι ριψοκίνδυνες ασκήσεις και ο υψηλός κίνδυνος ατυχήματος (Video)

Την ώρα που οι αγωνιώδεις προσπάθειες από Αεροπορία και Λιμενικό για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη κορυφώνονται, το σκοτάδι κάνει όλο και πιο δύσκολη την επιχείρηση έρευναςκαι διάσωσης του πιλότου που αγνοείται από την στιγμή του το Phantom F-4 της πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στη θάλασσα.

Νεκρός βρέθηκε λίγες ώρες νωρίτερα ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ενώ εντοπίστηκαν και τα συντρίμμια του μαχητικού.

Την ίδια στιγμή προκαλούνται ερωτηματικά καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες το μαχητικό συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Όμως, όπως μετέδωσε στο OPEN, η Γεωργία Γαραντζιώτη, αεροπορικές πηγές προχωρούν σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Οι ριψοκίνδυνες ασκήσεις με υψηλό κίνδυνο ατυχήματος

Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, το Phantom συνετρίβη κοντά στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Ήταν μία άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», μια κατηγορία που πάντα ενέχει σημαντικούς κινδύνους ατυχήματος καθώς πρόκειται για ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε πολύ χαμηλά ύψη και ρεαλιστικές συνθήκες.

Αεροπορικές πηγές ανέφεραν στο OPEN, ότι οι ασκήσεις αυτές γίνονται με στόχο την εξοικείωση των ιπτάμενων σε δύσκολες συνθήκες και πέταγμα σε χαμηλό ύψος πάνω από την θάλασσα, ώστε αν βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση σε πραγματικές συνθήκες αερομαχίας, οι πιλότοι να έχουν σχετική εμπειρία και να μην εντοπιστούν από εχθρικά ραντάρ.

Οι συνθήκες των πτήσεων είναι πραγματικά δύσκολες γιατί περιλαμβάνουν υψηλές ταχύτητες, μεγάλη κλίσημεγάλες στροφές και αρκετά G.

Οι συνθήκες της μοιραίας πτήσης

Πηγές του ΓΕΑ, σχολιάζουν πως η συγκεκριμένη πτήση ήταν στα 300 πόδια ύψος, δηλαδή 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως οποιαδήποτε βλάβη στο αεροπλάνο, όπως για παράδειγμα μία βλάβη στο πηδάλιο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, καθώς ο πιλότος δεν έχει καθόλου χρόνο να αντιδράσει, ειδικά από την πίεση που του ασκείται εκείνη την ώρα.

Αεροπορικές πηγές σχολίαζαν επίσης στο OPEN πως ασκήσεις όπως αυτή στην οποία συμμετείχε το Phantom, περιλαμβάνουν σκληρούς ελιγμούς σε χαμηλό ύψος κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο, ο πιλότος να έκανε μία λάθος εκτίμηση.

Δεν ενεργοποιήθηκε το κάθισμα εκτίναξης
Σύμφωνα με την Γεωργία Γαρατζιώτη, στη συγκεκριμένη πτήση οι ιπτάμενοι δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το κάθισμα εκτίναξης, κάτι που ίσως αποδεικνυόταν σωτήριο.

 

Τα 33 Phantom της Ελληνικής Αεροπορίας

Πηγές από το ΓΕΑ αναφέρουν στο OPEN πως η Ελληνική Αεροπορία έχει 33 συνολικά F-4 Phantom και όλα είναι αναβαθμισμένα και αξιόμαχα διαφορετικά δεν θα πετούσαν και δεν θα συμμετείχαν σε ασκήσεις.

Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι διθέσια και σε καιρό ειρήνης χρησιμοποιούνται για ασκήσεις που έχουν στόχο την εκπαίδευση των ιπτάμενων της πολεμικής αεροπορίας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον πιλότο

Σύμφωνα με το ΓΕΑ θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του αεροσκάφους Phantom F-4 που έπεσε στην περιοχή της Ανδραβίδας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Όπως κάνει γνωστό το ΓΕΑ, στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ, τα οποία ερευνούν την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον πιλότο του αεροσκάφους.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

 

Πηγή: ethnos.gr

Recommended For You