Πως δημιουργήθηκε το ποντίκι που άλλαξε τον κόσμο(;)

Οι περισσότεροι γνωρίζουν απλά τον Μίκυ Μάους(ή και μερικούς απ’ την παρέα του). Μία σημαντική μερίδα από όσους τον γνωρίζουν υποστηρίζει πως «όλα ξεκίνησαν από ένα κουνέλι».  Πέρα από τι λέγεται και τι είναι γνωστό στο ευρύ κοινό όμως, ας δούμε τι πραγματικά συνέβη.

 

Στις 18 Νοεμβρίου του 1928, ένα ανθρωπόμορφο ποντίκι, μέσα από ένα ατμόπλοιο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο… Ή μήπως όχι;  Σε αυτό το άρθρο πρόκειται να αναφερθούμε για το πως αυτό το ατμόπλοιο πέρασε σαράντα κύματα, ακόμη και πριν καν δημιουργηθεί.

 

 

 

Η Δημιουργία του Όσβαλντ

 

Κατά το 1927 ο Γουώλτ Ντίσνεϋ μαζί με τον συνεργάτη του Ουμπ Άιβερκς δουλεύανε πάνω στην δημιουργία ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων – όπως είχε γίνει και παλαιότερα αλλά θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτό- για λογαριασμό του Τσαρλς Μιντζ. Κάπως έτσι κάποια στιγμή τους ζητήθηκε από τον επικεφαλή των Universal Studios, Καρλ Λέμλε, η δημιουργία μιας σειράς κινουμένων σχεδίων βασισμένη σε έναν λαγό. Ύστερα από κλήρωση ονομάτων σε κομμάτια χαρτιού μέσα σε καπέλο -φαντάζομαι εντελώς τυχαία και καμία συσχέτιση με την πράξη κατά την οποία εμφανίζεται λαγός/κουνέλι μέσα από το καπέλο ενός μάγου-. Τα χαρακτηριστικά αυτού του λαγού, όπως συνηθίζεται άλλωστε και με άλλα δημιουργήματα ταινιών ή κινουμένων σχεδίων, βασίστηκε σε μια αντίληψη/πεποίθηση/προκατάληψη που στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόταν στην τύχη την οποία προσφέρουν τα λαγοπόδαρα με αποτέλεσμα να καταλήξει να ονομάζεται «Όσβαλντ, το τυχερό κουνέλι» (πολλές φορές στην ελληνική εκδοχή επικρατεί η μετάφραση «Όσβαλντ, ο τυχερός λαγός»). Ύστερα από λίγο καιρό άρχισαν οι διαδικασίες για το πρώτο επεισόδιο του Όσβαλντ με τίτλο «Poor Papa» στο οποίο η πλοκή αφορούσε τις περιπέτειες ενός πατέρα που έχει αμέτρητα παιδιά και τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να ανταπεξέλθει. Στην συνέχεια ο Όσβαλντ πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σμήνος από πελαργούς που κάνουν παραδόσεις μωρών ακατάπαυστα στο σπίτι του πατέρα. Όταν παραδόθηκε το σενάριο στους υπεύθυνους των Universal Studios εκείνοι το απέρριψαν και ζήτησαν εκ νέου δημιουργία άλλου επεισοδίου για να πραγματοποιηθεί το ντεμπούτο του Όσβαλντ. Αυτό συνέβη τελικώς με το «Trolley Troubles» στο οποίο είχε γίνει και η προσθήκη της κοπέλας του Όσβαλντ, της Ορτανσία. Η προσθήκη της Ορτανσία ήταν η επικυροποίηση μιας ιδέας που ξεκίνησε νωρίτερα με την Francine “Fanny” Cottontail και έλαβε τέλος στο επεισόδιο «All wet» στο οποίο παρουσιάστηκε ως Femme Fatale. Μία ακόμη εμφάνιση που έκανε ήταν στο επεισόδιο «Candy House» ύστερα από την προσθήκη της Ortensia με αποτέλεσμα και βασική διαφορά σε εκείνο το επεισόδιο να παρουσιάζεται αντί για σχέση του Όσβαλντ ως αδερφή του. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή είχε παρόμοιο χαρακτήρα με την Ορτανσία καθώς και με την Μίννυ Μάους μιας και όλες είχανε την ίδια βάση αλλά διαφορετική επιτυχία.

 

Μετά τον Όσβαλντ, πριν τον Όσβαλντ

 

Προφανώς για να δημιουργηθεί η Μίννυ Μάους (καθώς και επόμενοι χαρακτήρες στο Σύμπαν του Μίκυ και ύστερα άλλα σύμπαντα βλ. Το Σύμπαν του Ντόναλντ) έπρεπε να δημιουργηθεί πρώτα ο Μίκυ Μάους. Προτού βέβαια υπάρξει καταληκτική του μορφή και ονομασία υπήρξανε διάφορα στάδια. Για παράδειγμα αντί για Μίκυ Μάους θα λεγότανε Μόρτιμερ Μάους (ονομασία που χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα σε άλλο χαρακτήρα) και απορρίφθηκε διότι δεν θα τον έκανε τόσο προσιτό στο κοινό. Η εμφάνιση του βασίστηκε κατά πολύ στον Όσβαλντ αν και κανείς μπορεί να πει πως βασίστηκε στο «πρωτόλειο» του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο Όσβαλντ δεν ήταν η πρώτη δημιουργία Ντίσνευ που ήταν η βασική έμπνευση για την δημιουργία της ναυαρχίδας του κολοσσού κινουμένων σχεδίων. Το 1922 ο Γουώλτ Ντίσνευ και ο Ουμπ Άιβερκς είχαν δημιουργήσει έναν ακόμη χαρακτήρα που έκανε επιπλέον ελάχιστες εμφανίσεις με την ονομασία Julius the Cat.

Αυτή η ονομασία – για όσους τουλάχιστον είναι λάτρεις ή γνώστες των κινουμένων σχεδίων-  μπορεί να παραπέμψει άμεσα και στην έμπνευση του συγκεκριμένου χαρακτήρα που δεν είναι άλλη από το Felix the Cat  κάτι που ίσως καθιστά λίγο ειρωνεία την δημιουργία του Μίκυ Μάους διότι πέρα από το  γεγονός ότι ο δημιουργός του, Γουώλτ Ντίσνεϋ, είχε φοβία απέναντι στα ποντίκια επιπλέον κατέληξε να εμπνέεται μέσω μιας γάτας το «αντίπαλο δέος» των γατών δηλαδή ένα ποντίκι το οποίο σε εμφάνιση είναι αξιοσημείωτο πως είχε απειροελάχιστες διαφορές με την ανθρωπόμορφη γάτα που υπήρξε πριν από αυτό και αποτέλεσε βασική του έμπνευση προτού φυσικά πραγματοποιηθούν οι μετέπειτα προσθήκες που επικρατούν μέχρι και σήμερα ως προς την εμφάνιση και τον ρουχισμό του Μίκυ Μάους.

 

Το πιο εντυπωσιακό γι’ αυτό το ποντίκι είναι πως είχε έμπνευση μία γάτα…Όχι τον Julius αλλά… τον Felix!

Πηγές από:

Recommended For You