Πως να γράψεις 100.000.000.000.000 ποιήματα

Ο Raymond Queneau (1903-1976) ήταν Γάλλος λογοτέχνης και μαθηματικός. Το 1960 ίδρυσε μαζί με τον μαθηματικό François Le Lionnais τo λογοτεχνικό κίνημα OuLiPo (Ouvroir de Littérature Potentielle), όπου μαθηματικοί και συγγραφείς επιχειρούν να παράξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της λογοτεχνίας. Εκτός από την ερμηνεία του αρκτικόλεξου η ονομασία του κινήματος έχει διττή σημασία. Το  -lipo προέρχεται από την ελληνική γλώσσα,  σημαίνει ότι κάτι λείπει. Οι ουλιπιανοί λοιπόν αναρωτούνται: «Πού είναι αυτό που λείπει;» Και απαντάνε: «Αυτό που λείπει είναι αυτό που υπάρχει μόνο ως υποθετική πιθανότητα, όπως ένα κείμενο που μπορεί να δημιουργηθεί σύμφωνα με ένα γλωσσικό περιορισμό!»

Έτσι προέκυψε το βιβλίο του Queneau με τίτλο «Cent Mille Milliards de Poèmes (εκατό τρισεκατομμύρια ποιήματα). Πρόκειται για ένα βιβλίο που έδινε τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ανακατέψει τις λέξεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγγραφέα εκατό τρισεκατομμύρια ποιήματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Marcus du Sautoy μας εξηγεί πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με έξυπνο τρόπο τα μαθηματικά για να γράψει ‘άφθονη’ ποίηση:

Στο επόμενο βίντεο ο Marcus du Sautoy απαγγέλλει 14 πιθανά σονέτα από τα 100.000.000.000.000 που επινόησε ο Raymond Queneau:

 

Πηγή: physicsgg.me

Recommended For You