Πόλεμος στην Ουκρανία: Καμπανάκι για κίνδυνο λιμού σε 12 με 18 μήνες χτύπησε ο Μακρόν

Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει «αναπόφευκτο λιμό» σε 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, στο οποίο θα συμφωνήσει η G7, πρότεινε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το σχέδιο Μακρόν παρουσιάστηκε ως ένα «όπλο» απέναντι στον κίνδυνο λιμού σε πολλές χώρες του κόσμου, που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Recommended For You