Ρωσία: Μειώθηκαν κατά 25,1% οι εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022

Σημαντικά μειωμένες ήταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Νόβακ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μειώθηκαν το προηγούμενο έτος κατά 25,1%, στα 184,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, λόγω της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream και της αποφυγής των ρωσικών προμηθειών από τους Ευρωπαίους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας πρόσθεσε ότι πέρυσι η χώρα παρήγαγε 673,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τόνισε ότι η Ρωσία εργάζεται για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της και ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Για τον σκοπό αυτό, η Gazprom, κατόπιν εντολής του Ρώσου προέδρου, επιδιώκει την επιτάχυνση της κατασκευής του διαδρόμου της Άπω Ανατολής, καθώς και του αγωγού φυσικού αερίου “Power of Siberia 2”, ανέφερε ο Νόβακ.

Παράλληλα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πουλήσει περισσότερο από το 80% του πετρελαίου της στις λεγόμενες “φιλικές” χώρες το τρέχον έτος, ήτοι στις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι στις εν λόγω χώρες θα κατευθυνθεί επίσης και το 75% των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει την αναζήτηση νέων αγορών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, για ενδεχόμενη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι χώρες της Δύσης που ανήκουν στον ΟΟΣΑ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You